Kihirdették a 41. Magyar sajtófotó pályázat díjazottjait

A 41. Magyar sajtófotó pályázatra ebben az évben 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, így a beküldött fotók száma ezerrel haladta meg a tavalyit, összesen 6810 volt. A Magyar Nemzet fotóriportere, Kurucz Árpád két kategóriában is elhozta az első díjat.

Magyar Nemzet
2023. 02. 16. 19:00
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétették a 41. Magyar sajtófotó pályázat díjazottjainak névsorát, a zsűriben idén Szlukovényi Tamás, Stephane Arnaud, Adrian Evans, Daniela Mrazkova és Stiller Ákos foglalt helyet.

A Művészet (egyedi) kategória első helyét hozta el Kurucz Árpádnak az AWS zenekarról készített fotója a 41. Magyar sajtófotó pályázaton. Fotó: Kurucz Árpád

Kategóriák és díjazottak a 41. Magyar sajtófotó pályázaton

A Hír-, eseményfotó kategóriát Huszti István (Telex) nyerte, aki a Képriport kategória első, második és harmadik díjait is elvitte. A Mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén Fodor Cini (szabadfoglalkozású), a Mindennapi élet (sorozat) élén pedig Szajki Bálint (24.hu) végzett.

Az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját Kurucz Árpád (Magyar Nemzet) érdemelte ki, az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategória legjobb pályaművét Szöllősi Mátyás (szabadfoglalkozású) adta be.

A Művészet (egyedi) kategória első helyére Kurucz Árpádot jelölte a zsűri, a Művészet (sorozat) kategória legjobbjaként Béres Mártont (Népszava) díjazta. Erdélyi Gábor (szabadfoglalkozású) a Sport (egyedi) kategória első díját hozta el, Vanik Zoltán (Magyar Kerékpáros Szövetség) pedig a Sport (sorozat) kategóriában bizonyult a legjobbnak. A Természet és tudomány (egyedi) kategória élén Horváth Ádám (szabadfoglalkozású), míg a Természet és tudomány (sorozat) kategória első helyén Balázs Zsolt (szabadfoglalkozású) végzett.

Hajdú D. András (szabadfoglalkozású) világhírűvé vált, A herszoni fiú című fotójával nyerte el a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díját, Mónus Márton (szabadfoglalkozású) pedig a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.

A legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Merész Márton (énbudapestem.hu), míg a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat Huszti István nyerte meg.

A 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Szajki Bálint kapta meg, a vármegyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Komka Péter, az MTI/MTVA külsős munkatársa lett idén.

Különdíjakat is kiosztottak

A fenntarthatósági különdíjjal Varga Péter (szabadfoglalkozású) pályázatát ismerte el a zsűri; az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különdíját az ukrán menekültekről készült legjobb egyedi képért Hajdú D. András, a legjobb képsorozatért Béres Márton nyerte el.

A legjobb hosszú távú munkáért első alkalommal odaítélt Móricz-Sabján Simon-különdíjjal Mónus Mártont tüntették ki, az egyedi látásmódért járó különdíjat pedig Szilágyi Anna (European Pressphoto Agency) kapta.

A zsűri dicséretben részesítette Kállai Mártont (Szabad Föld) és Zsolnai Pétert (Blikk).

Kiállítás és évkönyv

A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én hozzák nyilvánosságra, a 41. Magyar sajtófotó megnyitóján. 

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból az ország több városában látható kiállítás nyílik és évkönyv is megjelenik.

A pályázat anyagából készül a 41. Magyar sajtófotó kiállítás, amelynek ünnepélyes megnyitása a tervek szerint április 12-én lesz a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. 

A tárlatot, amelyen nem csak a díjazott képeket láthatja a nagyközönség, két komplett példányban, így egyszerre egy időben, az ország több városában, vándorkiállításon mutatják be, először a pécsi Széchenyi téren.
Az év fotói 2022 című évkönyv a kiállítás ünnepélyes megnyitójával egy időben jelenik meg, ebben még bőségesebb válogatás található majd a pályázatra beküldött fotókból.

Borítókép: Kurucz Árpád Orosz István grafikusművészről készített díjnyertes portréja (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.