Megdicsérte Veszprémet Európa másik kulturális fővárosa, Temesvár

Temesvár Európa kulturális fővárosának küldöttsége Veszprémben értesült arról, hogy háromszor kisebb összegből kell lebonyolítaniuk az idei programsorozatot, mint a balatoni régiónak. A temesváriak példaértékűnek tartják, hogy a Veszprém–Balaton 2023 projektet, amelyhez látványos infrastrukturális fejlesztés társul, több település együttesen valósítja meg.

2023. 01. 27. 16:00
null
Fotó: Toroczkai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa kulturális fővárosa címet viselő Veszprémben köszöntötte a magyarországi szervezőket Temesvár 2023 programjainak koordinátora, Ramona Laczko David, aki a hivatalos megnyitó után úgy fogalmazott: Veszprém a múlt kulturális értékei és a település patrónája, Gizella királyné köré építette fel a megnyitó és az egész éves rendezvény programkínálatát.

 Temesvár a jelent és a jövő lehetőségeit helyezi középpontba, így vélhetően a leggazdagabb tematikájú eseményekre várja majd a látogatókat.

A Best of Timisoara Facebook-oldal egy videót is megosztott a veszprémi megnyitó napjáról, kiemelve, hogy Európa idei kulturális fővárosai közül Veszprém volt az első, ahol megkezdődtek az év végéig tartó rendezvények. A helyszíni beszámolóban megemlítik, hogy a görögországi Elefsina szintén egy múltban gyökerező kulturális képet kíván majd megmutatni magáról a nagyvilágnak. A portálnak nyilatkozó Ramona Laczko David a magyar–román együttműködésről is szólt, tudtára adva az érdeklődőknek, hogy a háromnapos temesvári megnyitón, február 17. és március 19. között a veszprémi Kabóca Bábszínház óriásbábokkal lép majd fel. Ezt követően a temesváriak február 27. és március 13. között látogatnak majd el Veszprémbe, hogy részt vegyenek az itteni legnagyobb programkavalkádban, amelyik az InterUrbán projekt keretében valósul meg.

A Veszprém–Balaton 2023 eseménysorozat megnyitóját a temesvári közszolgálati rádió is dicsérő szavakkal illette.

 Tudósításuk szerint a magyarországi város már a megnyitó előtt egy hatalmas színpaddá alakult, számos művésznek teremtve fellépési lehetőséget. A csatorna kiemelte: a magyarországi kulturális rendezvény az egész balatoni régióra kiterjed, 116 településen kínál csaknem háromezer programot, ami román szemmel nézve érdekes megközelítés, hiszen a fejlesztési terv így nemcsak a megyeszékhelynek kedvez. 

A rádióriportból kiderül: a magyar állam háromszor akkora összeget fordít arra, hogy Veszprém méltó legyen az Európa kulturális fővárosa cím viselésére, mint a nálánál többszörösen nagyobb Temesvár, és méltatás hangzik el arról, hogy a teher- és feladatvállalásból a Balaton környéki kisebb települések is kivették a részüket. A románok példaértékűnek tartják azt is, mekkora infrastrukturális beruházások történtek Veszprémben és környékén a Veszprém–Balaton 2023 kapcsán.

 

A temesvári rádió Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét is megszólaltatta, aki arról biztosította a romániai partnert, hogy több programjukon is tiszteletét teszi majd. Arról, hogy a két város együttműködése mennyire lesz gyümölcsöző, azt mondta: az még a jövő zenéje. 
Temesvárnak 2021-ben kellett volna viselnie az Európa kulturális fővárosa címet, ám a pandémia és egyéb szervezési problémák miatt halasztottak, így kerültek össze Veszprémmel és az attikai Elefsinával. A rendezvények véglegesítésével azonban máig késésben vannak, amint erről korábban már beszámoltunk, hiszen a régi szervezőbizottságot időközben újra cserélték, ezért az új stábnak szinte mindent a nulláról kellett kezdenie. 

Bár a kampány még eléggé erőtlen, az már letisztult, hogy túl sok magyar meghívottja nincs a multietnikus jellegével kulturális fővárosi címet nyerő nyugat-romániai megyeszékhelynek. 

Ellenben igen sok olyan művészt vonultat fel februártól decemberig, akik nem kötődnek a régióhoz. Többek között az olténiai születésű Constantin Brancusi szobrászművész alkotásaiból is nyílik majd itt kiállítás.
 A vállalt iránynak megfelelően a temesváriak nem is a magyar oldalakon, hanem a lengyelországi platformokon hirdetik gőzerővel a rendezvényeiket. A varsói román kulturális intézet hetente legalább öt videóinterjút oszt meg a Facebook-oldalán, lengyel és angol feliratozással, hogy ezzel csábítsák Temesvárra a lengyeleket. 

A temesvári programokról bővebben a https://opening.timisoara2023.eu/ oldalról tájékozódhatnak.

 

Borítókép: EKF-megnyitó, forgatag  (Forrás: Facebook/Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa)

 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.