időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

A revizorral nyit újra a Békéscsabai Jókai Színház

Magyar Nemzet
2023.03.28. 21:31 2023.03.29. 18:35
A revizorral nyit újra a Békéscsabai Jókai Színház

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával az energiaválság miatt elrendelt három hónapos kényszerszünet után március 31-én újranyit a Békéscsabai Jókai Színház. Az előadás rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja. A darab zenéjét Varga Gábor jazzmuzsikus szerezte, és játssza élőben a színpadon egy mobil, tologatható zongorán. A művész az adott este érzelmeire reflektál zenéjével.

Pataki András szerint Gogol műve kortalan, nem aktualizálták direkt a mára, mert aktuális magától is. Mint fogalmazott, az a cél, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat tudják virtuóz módon megragadni, színesen bemutatni. A revizor szereplőiről azt mondta: a főhős nem igazi főhős, valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura.

A revizor
Pataki András rendezi A revizor című előadást Békéscsabán. Fotó: Teknős Miklós

A revizort március 31-én láthatja a közönség

Szélyes Andrea jelmeztervező kiemelte, mivel az előadás nem kötődik korhoz, így a ruhák sem.  A szereplők arca festett, ami a commedia dell’arte eszközrendszerére utal. A darabot Morcsányi Géza fordításában láthatja a publikum.

A műben Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember csaknem két hete vesztegel már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában, pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban?

A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket. A Békéscsabai Jókai Színházban megtekinthető társadalmi szatíra mulatságos helyzetek során keresztül mutatja be a sokszínűség és a kétszínűség közötti különbséget.

Borítókép: Jelenet A revizor című előadásból (Fotó: A-Team/Nyári Attila)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.