Magyarországon a nemzetiségek békességben és jó barátságban élnek egymás mellett

Magyarországon a tizenhárom nemzetiség békességben és jó barátságban él egymás mellett, amit a Jelen/Lét nemzetiségi színházfesztivál is mutat – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Budapesten, a Nemzeti Színházban.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 03. 21. 23:01
GOBBI Hilda; HORÁKOVÁ, Milada
Budapest, 2023. március 21. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára beszél a Jelen/Lét Fesztivál nyitóelõadása elõtt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében 2023. március 21-én. A nemzetiségi színházak fesztiválján, a VI. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napján 15 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soltész Miklós a Jelen/Lét nyitóadása előtt, amelyet a Kassai Állami Színház az 1950-es évek kommunista Csehszlovákiájában zajló legnagyobb koholt politikai perben igazságtalanul kivégzett Milada Horáková életéről állított színpadra, köszönetet mondott a társulatnak, amiért a darabot Esterházy János csehszlovákiai magyar mártír politikus emlékének ajánlják. 

Ez mutatja, hogy magyarok és szlovákok „minden szempontból egymáshoz vannak kötve” és barátságban tudtak élni az elmúlt évszázadokban – mondta, hozzáfűzve: „most is barátságban kell élni egymással”.

Felidézte, Milada Horáková és Esterházy János mindkét diktatúra - a náci és a kommunista - áldozatává vált. Az államtitkár úgy folytatta: az ebben a térségben élő népek nemzetek ezt értik, ugyanakkor Brüsszelben vagy Stockholmban furcsán néznének erre, mert „nem értik ezt a világot”.

Soltész Miklós szólt arról is, hogy napjainkban a nagyhatalmak „a fejünk fölött akarnak dönteni, a békességünket, a nyugalmunkat, a népek közötti együttműködést próbálják megtörni és összezúzni”. Egyúttal hitet tett amellett, hogy a térség népeinek közvetíteni kell a világ felé, hogy összetartoznak, mivel „a törekvésünk ugyanaz, a feladatunk ugyanaz”.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: „mindnyájunknak dolga van azzal, hogy Magyarországon a nemzetiségek jól érezzék magukat”.

Minden nemzetiség Magyarországon lehetőség, hogy hidakat építsünk a környező országok nemzetei, kultúrái felé

– hangoztatta a kulturális hasonlóságokat sorolva és a párbeszéd fontosságát hangsúlyozva Vidnyánszky Attila.

A Jelen/Lét Fesztivál a Magyarországi Szerb Színház szervezésében, a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával valósul meg.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszél a Jelen/Lét Fesztivál nyitóelőadása előtt a Nemzeti Színház Gobbi Hilda termében 2023. március 21-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.