időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Az uniós csúcs napirendjére tűzné a migrációt Giorgia Meloni

Jánosi Dalma (Róma)
2023.03.21. 20:27 2023.03.21. 20:31
Az uniós csúcs napirendjére tűzné a migrációt Giorgia Meloni

Továbbra is az európai tagországok együttműködését szorgalmazza Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A kormányfő meggyőződése, hogy az Itáliára nehezedő a migrációs nyomás megfékezése a kontinens külső határainak megvédése csak közös erőfeszítéssel lehetséges.

Az eheti brüsszeli csúcstalálkozóra készülve az olasz miniszterelnök tárgyalásokat kezdeményezett a tagországok vezetőivel.

Felvette a kapcsolatot Olaf Scholz német kancellárral, akivel hétfőn félórás telefonbeszélgetés keretében tárgyalta meg a bevándorlásra vonatkozó legfontosabb irányelveket. Az olasz sajtó szerint Meloninak szándékában áll, hogy az európai csúcstalálkozó előtt egyeztessen Emanuel Macron francia elnökkel, a görög miniszterelnökkel és a spanyol kormányfővel is. Célja, hogy a migráció kérdése nagyobb hangsúllyal jelenhessen meg a brüsszeli tárgyalásokon, hogy a fajsúlyosabb tagállamok támogatásával elérhesse, hogy a szavak és ígérgetések után végre a tettek következhessenek. 

Egy európai összefogás kiépítésén dolgozik Antonio Tajani külügyminiszter és Raffaele Fitto uniós ügyekért felelős miniszter is Brüsszelben. 

Az olasz kormány célkitűzései között szerepel a Földközi-tenger partvidékének ellenőrzése, az afrikai országokkal folytatott együttműködés, a határvádelem megerősítése, az emberkereskedők elleni fellépések, a kitoloncolások felgyorsítása.

Az olasz politika biztató jelként értékeli az Európai Bizottság elnökének, Ursula Von der Leyennek a 27 tagország vezetőségéhez címzett levelét, mely a migráció megfékezésére vonatkozó ambiciózus terveket körvonalazza. 

Giorgia Meloni kedden a római szenátusban tartott felszólalásában ismertette a parlament tagjaival, hogy milyen célkitűzésekkel indul a brüsszeli csúcstalálkozóra. A kormányfő elismerően szólt a migráció kezelésében elért eredményekről, ugyanakkor figyelmeztetett a krízishelyzet állandósulására, melynek megoldása strukturált megoldásokat igényel. Hangsúlyozta: az uniónak meg kell védenie külső határait a bevándorlás szervezéséért felelős bűnszervezetektől, akik emberéletekkel kereskednek.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Raffaele Fitto európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel (jobbra) a szenátus ülésén Rómában 2023. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.