időjárás 8°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

UNITER-díjra jelölték Imre Éva kolozsvári színésznőt

Magyar Nemzet
2023.03.18. 19:00

A Román Színházi Szövetség (UNITER) március 14-én tette közzé a 2022-es év UNITER-díjra jelöltjeinek listáját. A Doru Mareş (kritikus), Maria Miu (díszlettervező), Victor Scoradeţ (kritikus), Iris Spiridon (rendező) és Carmen Stanciu (teatrológus) kritikusokból és színházi alkotókból álló jelölőzsűri Imre Évát az Ifjú barbárok című előadásban Barbár B. szerepének megformálásáért a legjobb női főszereplő díjára jelölte.

Imre Éva Ifjú barbárokban nyújtott alakítását már elismerte a Gyulai Várszínház Művészeti és Társadalmi Tanácsadó Testülete is, amely 2022-ben az Őze Lajos-díjjal tüntette ki kiemelkedő színművészi teljesítményéért, Bartók Béla alakjának, személyiségének eredetien összetett megformálásáért.

Imre Éva az Ifjú barbárokban
Imre Éva az Ifjú barbárok című előadásban (Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

A színésznő munkásságát több elismeréssel is kitüntették már: Erdélyi Magyar Kultúráért díj előadó-művészet kategóriában (2022); Alakításdíj, Pornó – Feleségem története, Kisvárda város polgármesterének díja a Magyar Színházak 32. Kisvárdai Fesztiválján; Legjobb Színésznő díja Rebekka West szerepéért, Pécsi Országos Színházi Találkozó (2018); Bánffy Miklós-vándordíj a Rosmersholm előadásban nyújtott alakításáért (2018).

A kolozsvári színészek közül kiemelkedik Imre Éva, aki végig valami fantasztikus mozgással jeleníti meg a törékeny, érzékeny, kortalan és angyali Bartók Bélát – mindig attól félünk, hogy a következő pillanatban elesik és összetöri magát, vagy valami baj éri. A szívünk szakad meg érte, amikor Amerikában beállít a biztosítótársaság embere, és közli, hogy most pedig sajnálatos módon az összes ingóságát el fogják szállítani, beleértve a zongoráját is

– írta Sümegi Noémi Imre Éva Ifjú barbárokban nyújtott alakításáról.

A Román Színházi Szövetség szenátusa a színházak és a szenátus tagjainak javaslatai alapján a 31. UNITER-díjátadó gálán a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált Ion Caramitru Kiválósági Díjban részesíti.

Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált első alkalommal 2007-ben szervezte meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház, fennállásának 215. évfordulója alakalmából. Az Interferenciák a régió egyik legnagyobb színházi rendezvénye, az ország egyik meghatározó jelentőségű színházi fesztiválja, mely kétévente kerül megrendezésre. A nyolc alkalommal megszervezett fesztiválon több mint 80 társulat szerepelt négy kontinens több mint 40 országából.

Az idei évben az UNITER szenátusa a díszlettervezői életműdíjat Carmencita Brojboiunak ítélte oda, aki a Kolozsvári Színház állandó díszlet- és jelmeztervezője volt 2006 és 2020 között.

Carmencita Brojboiu több mint 20 díjat kapott eddig Romániában és külföldön, továbbá rangos számos nemzetközi díszlettervezői díjra jelölték.

Többek között a következő rendezőkkel dolgozott együtt: Andrei Șerban (AEÁ), Tompa Gábor (Románia), Yannis Margaritis (Görögország), Philip Osment (Egyesült Királyság), Robert Woodruff (AEÁ), Dominique Serrand (AEÁ), Michal Dočekal (Cseh Köztársaság), Matthias Langhoff (Franciaország-Németország) Robert Raponja (Horvátország), Alexandre Colpacci (Franciaország), Mihai Măniuțiu (Románia), Mona Chirilă (Románia), Adrian Sitaru (Románia), Cristi Juncu (Románia), Felix Alexa (Románia).

Borítókép: Imre Éva (Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.