Két hét múlva kezdődik a 43. Budapesti tavaszi fesztivál

Harminc helyszínen ötven program várja az érdeklődőket a 43. Budapesti tavaszi fesztiválon április 20-tól május 2-ig – hangzott el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 06. 13:00
43. Budapesti tavaszi fesztivál
Forrás: Budapesti tavaszi fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy harminc helyszínen ötven programot kínálnak, köztük koncerteket, táncelőadásokat, nem szokványos színházi produkciókat, irodalmi, képzőművészeti programokat és divatbemutatót. Mint a 43. Budapesti tavaszi fesztivált beharangozó sajtóeseményen elhangzott, Budapest 150. születésnapja mellett az idei fesztivál programjához kapcsolódik több más jubileum is: 20 éves a Gödör Klub, 40 éves a Katona József Színház, továbbá Ligeti György 100, Neumann János 120 éve született.

43. Budapesti tavaszi fesztivál
Táncelőadások is várják a 43. Budapesti tavaszi fesztivál látogatóit. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Harminc helyszínen ötven programmal készülnek a 43. Budapesti tavaszi fesztivál szervezői

A fesztiválon bemutatják a Budapest makettet, amely a modern kor technológiai eszközeivel megjelenített tartalommal egészül ki. A Flying Data Kollektíva színházi előadása egy utópikus Budapestre invitálja nézőit 2073-ba, a Binálé kiállítás pedig nemzetközi és magyar művészek alkotásait mutatja be egy immerzív digitális vásznon. Mindhárom programnak a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont.

Budapest-hatás Fővárosi kötődések és identitások címmel a Budapesti Történeti Múzeum kiállításán látványos, érzékszervekre ható installációk mutatják be az elmúlt másfél évszázad és a jelenkor fényeit és hangjait.

Kiss Tibor képzőművész, a Quimby zenész-dalszövegírója alkotásait sorakoztatja fel a Főfotó Galériában Nem vagy egyedül címmel nyíló kiállítás. Körbejárás címmel a Jurányi Házban független alkotók gondolatai és érzései elevenednek meg, amelyeket a mélyszegénység, a fenntarthatóság és a digitalizáció ihlettek.

Az első hétvégén a Katona József Színház több bemutatója látható: a Sufniban Wolfram Lotz A politikusok című művét Dohy Balázs rendezi, Zsótér Sándor pedig 15 év után tér vissza a Katonába egy abszurd, szürreális drámával, Stanislaw Ignacy Witkiewicz Vízityúk című darabjával a Kamrában. 

Zárásként a Zeneakadémia Nagytermében Haydn/Ligeti/Beethoven címmel a Budapest Sound Collective ad koncertet, spanyol és ausztrál szólisták közreműködésével.

A Budapesti Fesztiválzenekar a Budapest Kongresszusi Központban lép fel, megrendezik a Jazzfest Budapestet (a fellépők között lesz mások mellett Lizz Wright, a Kasia Pietrzko Trio és a Nico Morelli Trio), a Madách tér pedig szabadtéri tánckavalkáddá alakul a Tavaszi TáncTér idejére.

A nyolcvanas évek underground kultúráját hozzák vissza a Lumen Kávézó, a Gödör Klub és a Toldi mozi alternatív programjai, Prieger Zsolt Szerb Antalról szóló zenés-irodalmi előadása a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában lesz, Furukava Kana pedig Szapporótól Budapestig címmel az Óbudai Társaskörben ad koncertet.

Borítókép: A tavalyi év egyik koncertje (Forrás: Budapesti tavaszi fesztivál)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.