Koncertszínházi előadás készült Petőfi Sándorról

A Huszonhat év – Privát Petőfi című koncertszínházi előadással idézi meg a kétszáz évvel ezelőtt született Petőfi Sándort a Petőfi Kulturális Ügynökség legújabb produkciója április 22-én a MOM Kulturális Központban. A különleges darabban Adorjáni Bálint színművész alkotótársaival mutatja be a huszonhat évet élt poéta életét és költeményeit.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 12:00
koncertszínházi előadás
Forrás: Momkult.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük határon innen és túl. Ezért jött létre a Huszonhat év Privát Petőfi című koncertszínházi előadás, ami a zene, a történetmesélés, az ének és a vers erejével mutatja be a költőt, környezetét, indulatait, életének fordulópontjait.

koncertszínházi előadás
A Huszonhat év – Privát Petőfi című koncertszínházi előadás alkotói. Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Különleges koncertszínházi előadást láthatunk

A darab négy hangra komponálva, bő egyórás előadásban meséli el Petőfi Sándor és a hozzá kapcsolódó asszonyok (édesanyja, szerelmei) sokszínű életét.

A történet Petőfi népdallá vált költeményei, versei és útirajzai segítségével bontakozik ki. 

Ő volt „a felhők madara”, ő volt „a korláttalan természet vadvirága”. Ő „az emberiség legszebb álma. Ő az út önmagunk és a jövendő felé.” – vajon ki nekünk ma, 2023-ban a 200 éve született Petőfi Sándor?

Petőfi Sándor ahogy magáról vall sosem állhatta az alárendeltséget, sokáig kóborolt, függetlenségtől való függése folytán meggyűlt a baja az iskolákkal. Volt katona, színész vándortársulatoknál, s színészként publikálta első versét. A Kiskunság, az Alföld, Pest és a Pilvax mind főszereplők lettek életében, ahogy a szerelem és az örök szeretetre vágyás is. Forradalmár volt, újító és bátor vezér, élete mottója: koldusbot és szabadság! De vajon tudott-e mindig abban a függetlenségben élni, amelyben szeretett volna és amire rendületlenül vágyott?

Az előadásban közreműködik Adorjáni Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész.

A darab szerkesztője Asztalos Emese irodalomtörténész és Juhász Anna irodalmár.

Jegyet a MOMkult honlapján keresztül vásárolhatnak.

Az előadás a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával valósul meg.

Borítókép: Adorjáni Bálint színművész (Forrás: Momkult.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.