Meghalt Norman Reynolds, aki megálmodta a Csillagok háborúja és az Indiana Jones díszleteit

Elhunyt nyolcvankilenc éves korában az Oscar-díjas brit díszlettervező – közölte a BBC hírportálja.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 06. 15:26
Les aventuriers de l arche perdue
Les aventuriers de l arche perdue Raiders of the Lost Ark 1981 Real Steven Spielberg Harrison Ford. Collection Christophel © Paramount pictures / Lucasfilm (Photo by Paramount pictures / Lucasfilm / Collection ChristopheL via AFP) Fotó: Collection ChristopheL via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norman Reynolds az 1977-ben készült Csillagok háborúja díszlettervezője volt, majd a Star Wars-folytatásokon is dolgozott látványtervezőként. Az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című kalandfilm díszletterevezőjeként 1982-ben is Oscar-díjat kapott.

Steven Spielberg rendező a Star Wars-filmek és az Indiana Jones-filmek „kreatív magjaként” méltatta.

Az alázat és a zsenialitás ritka kombinációja egyesült benne

– mondta róla a filmrendező, aki szerint Reynolds a díszlet- és látványtervezők generációit inspirálta.

Reynolds ismert látványtervezői munkái közé tartozott a Star Wars Yodájának Dagobah bolygója és a szénfagyasztó is, amivel Han Solót hibernálták A Birodalom visszavágban.

A Star Wars-univerzum megjelenítésében végzett munkájának hatását mutatja, hogy több elemét a Disney+ streamingcsatornán most látható A Mandalóri című sorozatban is felhasználták.

További munkái között szerepel a Superman, A Nap birodalma, A végső megoldás: Halál, a Visszatérés az Óz földjére és az első Mission: Impossible mozifilm Tom Cruise főszereplésével.

Reynolds 1934-ben született Willesdenben, London északnyugati részén. Később Cheltenhambe költözött feleségével, Ann-nel. Hozzátartozói közleménye szerint békésen hunyt el családja körében – adta hírül az MTI.

Borítókép: az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című film forgatása (Fotó: AFP/Paramount/Lucasfilm/Collection ChristopheL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.