Sikerrel zárult a Petőfi és én videópályázat

A Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a Petőfi-emlékév részeként országos videópályázatot hirdetett Petőfi és én címmel, Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. A nagyszámú beérkezett pályázat is igazolja, hogy a Nemzeti dal szerzőjének élete, munkássága ma is aktuális, évszázadok távlatából is értik üzenetét fiatalok és idősek egyaránt. A pályázatra mintegy száz videó érkezett a történelmi Magyarország minden szegletéből.

Magyar Nemzet
2023. 04. 16. 20:30
Petőfi és én
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi és én videófelhívásra készült pályázati anyagában a pályázó kifejezhette, elmesélhette, mit jelent számára Petőfi, mi az, ami a legkedvesebb momentuma, ha a költőre gondol.

Petőfi és én
Petőfi és én címmel hirdettek videópályázatot a Petőfi-emlékév alkalmából. Fotó: Wikipedia/Orlai-Petrich Soma festményének részlete

Rodics Eszter, a Művészeti Népfőiskola elnöke elmondta, hogy várakozáson felüli aktivitást értek el pályázatukkal, s külön örömükre szolgál, hogy kisgyermekkortól időskorig minden korosztály képviseltette magát. Mint fogalmazott, friss, megható, megrendítő, szívet melengető alkotások egyaránt születtek, amelyek személyes gondolatokat, történeteket, Petőfi ihlette irodalmi, zenei, képzőművészeti alkotásokat vagy versmondást tartalmaztak. A pályázati kiírásnak megfelelően valamennyi videó kifejezte azt, hogy az alkotó mit talál különlegesnek és megmutatásra méltónak Petőfi Sándor munkásságából, a lánglelkű költővel való kapcsolatából. A többórányi anyagot kitevő beérkezett alkotás indokolta, hogy a költészet napján megjelent, a pályázati anyagokból összefűzött filmben csupán a zsűri által meghatározott válogatás szerepel.

A Petőfi és én videópályázat alkotásai elérhetők lesznek

Minden pályázó munkája megmutatásra érdemes, ezért a megjelent anyagon felül a Petőfi 200 emlékév során az összes alkotás – az alkotó nevének és az alkotás címének megadásával – felkerül a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Facebook-oldalára. Az alkotások sokszínűségének, magas színvonalának figyelembevételével a zsűri úgy döntött, hogy nem sorsolással osztja ki a jutalmakat, hanem minden pályázó munkáját értékeli, és valamennyi alkotó jutalomban részesül.

Tizenegy pályázatot emelt ki a bírálóbizottság, amelyek különdíjban részesülnek az alábbiak szerint:
 

Aszódi Javítóintézet Médiaszakköre: Szabadság, szerelem

Biróné Sári Brigitta: Az interjú, Anyám tyúkja

Csipkereki Máté: Vidító vers

Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium: Az álom a természetnek legszebb adománya

EKKE Gyakorlógimnázium: Amikor Petőfi Egerben járt…

Mezei Balázs: Petőfi számomra

Simon Eszter Zsóka: A forradalom hangja

Szabados Milán Ferenc: Petőfi Sándor: Az Alföld

Szarvasi Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Kollégium: A múltunk összeköt; nemzetiségi gyökereink

Szigetszentmiklósi Pitypang Óvoda – Levendula csoport: A Nap

Takács Anna: Petőfi és én – a 200 éves Alföld

 

Borítókép: Petőfi Sándor (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.