Visszatér a Recirquel immerzív produkciója, az Ima

Újra látható a Recirquel nagy sikerű Ima című produkciója április 28. és június 3. között a Müpa mellett felállított különleges sátorban. A Vági Bence által rendezett immerzív színházi előadás során a nézők a produkció részévé válva léphetnek ki a földi lét valóságából. A látogató különleges érzéki és tudati állapotba kerül: a millió fényponttal, valamint hanggal megformált, az univerzumot idéző térben az artistaművészekkel együtt lebegve fedezheti fel a lélek rejtett útjait.

Magyar Nemzet
2023. 04. 20. 20:01
Ima
Fotó: Hirling Bálint
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bartók-tavasz programjában tavaly áprilisban mutatta be legújabb immerzív produkcióját a Recirquel. Az Ima a debütálását követően végig telt házzal futott a Müpa sátorban, három hónap alatt több mint kilencezren váltottak jegyet a formabontó alkotásra.

Ima
Különleges immerzív élményt kínál az Ima. Fotó: Hirling Bálint

A Vági Bence rendezte kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás új utat törve, különleges immerzív élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részeivé válnak.

Az Ima egy meditatív utazás

Az Ima kiszakítja a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket.

A látogatók véget nem érő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben mélyülhetnek el az előadásban, miközben elveszítik térérzékelésüket, és úgy érezhetik, mintha kirepülnének az univerzumba.

Az Ima bepillantást nyújt a jövő színházába, ahol nincsen hagyományos nézőtér és székek, hanem a néző különféle megoldások révén maga is részese az előadásnak

– mondta Vági Bence.

A Recirquel művészeti vezetője hozzátette, hogy ez az előadó-művészeti megközelítés az Amerikai Egyesült Államokban és Angliában már komoly trend, és itthon is egyre nagyobb a kereslet ezekre a produkciókra.

Az Ima egyszemélyes darab, amelyet a társulat világklasszis artistaművészei – Horváth Zita, Illés Renátó, Zsíros Gábor és Charles-Éric Bouchard – egymást váltva adnak elő.

A meditatív utazáson a művészek nemcsak előadók, hanem egyben kísérői is a közönségnek.

A produkcióban nagy hangsúlyt kapott az összművészeti alkotói munka: a látvány- és fénytervezés, a zene és a hangzás együttesen hozza létre az installáció terének tágas, lebegő élményét. Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer által alkotott zene nélkülözhetetlen része az előadásnak, csakúgy mint a produkcióban különleges szerepet kapó fények, amelyekért Lenzsér Attila lighting designer felelt.

Az Ima-installáció Vági Bence és Vladár Tamás alkotása, az előtér – amely az Ima esetében a megérkezés révén fontos szerepet játszik – látványa pedig Iványi Árpád közreműködésével jött létre.

Az előadásokra már elérhetők a jegyek a társulat weboldalán keresztül, valamint a Müpa szokásos jegyértékesítő felületein.

Borítókép: Jelenet az Ima című előadásból (Fotó: Hirling Bálint)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.