Közös csendünk különös képei

A remekművek egyik ismérve, hogy valahányszor a hatásuk alá kerülünk, újabb és újabb asszociációkat hívnak elő. Számtalan rétegük van. Ifj. Simet László világhírű artistaművész bravúros dunai átkelése – a 10. Színházi olimpia nyitó produkciója – éppen ilyen esemény: először lenyűgöz, majd a hatása alatt tart.

Szilléry Éva
2023. 04. 20. 12:36
SIMET László Antal
Budapest, 2023. március 29. Ifj. Simet László artistamûvész a tököli repülõtéren egy közel harminc méter magasan kifeszített drótkötélen egyensúlyozva lépdel 2023. március 29-én. A produkció a fõpróbája volt a Fõvárosi Nagycirkusz a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódóan a cirkusz világnapjára tervezett produkciójának. Április 15-én Ifj. Simet László a Duna felett kifeszített drótkötélen fog egyensúlyozva átsétálni a folyó egyik partjáról a másikra. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenekelőtt emberfeletti fizikai teljesítmény, profizmus, bátorság, koncentráció, alázat és csapatmunka, ami több mint húsz percen át a szemünk előtt történt szombaton, a Duna fölött. A több ezres tömeg megrendülve követte, aggódva figyelte a levegőben lépkedő alakot. Kevés produkció válik ilyen hamar és ilyen átütő erővel közös üggyé, mint a szombati látomásos élmény. Ifj. Simet László teljesítménye ritkán tapasztalható együttlétet teremtett a rakparton.

Idő, amíg feldolgozzuk a látottakat.

SIMET László
Fotó: Koszticsák Szilárd

Ömlenek a különböző szögből felvett képek a produkcióról, és ahogy újra és újra szemünk elé kerül ez a csoda, rá kell döbbennünk, hogy az akrobatamutatvány mennyi olvasatot rejt. Alulnézetből, a művész felett a roppant égbolttal, felfelé sétáló ember, mintha Jákob lajtorjáján sétálna az ég felé. Bibliai képek kavarognak fejünkben.

SIMET László Antal
Fotó: Balogh Zoltán

Van egy egészen költői, misztikus kép is, amikor a kamera elé belógó falomb és egy kandeláber búrája között lebegő figuraként jelenik meg a művész.

SIMET László Antal
Fotó: Balogh Zoltán

A távolabbi perspektíva – talán ebből van a legtöbb – egy nagyon szép város két pontjának az összekapcsolásáról, az átmenetről és az átmentésről fest szimbolikus képet.

SIMET László Antal
Fotó: Balogh Zoltán

Hátborzongató fotón visszanézni a letérdelés pillanatát, de míg élőben a produkció miatti izgalom uralta ezt a jelenetet, a képen, a háttérben a közeledő felhőkkel, a természetnek és a nézőknek magát megadó művész alázata bontakozik ki. Az előadóművészé, aki minden este átadja magát a darabnak és a közönségnek, ha úgy tetszik, a saját bőrét viszi vásárra. A világhírű artistaművész jelenlétével közös csendre és figyelemre hívott, ezzel méltó nyitányt adott a 10. Színházi olimpiának. 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE!

Borítókép: Ifj. Simet László a Duna felett kifeszített drótkötélen sétált át a folyó egyik partjáról a másikra (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.