A jelképek erejéről beszélt Vidnyánszky Attila

A színházi olimpia megnyitóünnepségének minden bizonnyal leghivatalosabb pillanatára az egész délután tartó fesztivál végén, az esti koncertsorozat előtt, a Nemzeti Színház főbejáratánál, még pontosabban a főbejárat fölötti erkélyen került sor. A balkonon volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár, Theodórosz Terzopulosz a színházi olimpia alapítója, Valerij Fokin, a színházi olimpia mozgalom egyik vezetője és Vidnyánszky Attila, a rendezvénysorozat művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

2023. 04. 15. 21:08
null
Fotó: Hegedűs Bence (4K MEDIA STUDIO)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatalos megnyitó alkalmával Vidnyánszky Attila átvette az olimpia szellemiségét jelképező ókori stílusú maszkot, amely Epidauroszból indulva, a nagyszabású rendezvénynek otthont adó városokat megjárva érkezett most Magyarországra. 


Theodórosz Terzopulosz az érdeklődőket köszöntve azt hangsúlyozta, hogy a színházművészet elsődleges fontosságú az emberi lét szempontjából, megvilágítja mindazt, amire a hétköznapok sötétjében nem fordítunk figyelmet, időtlen értékeket kínál. 
Úgy fogalmazott: 

– Budapesten és Magyarország egyik végétől a másikig a világ minden tájáról érkezett jelentős művészek találkoznak, hogy újrafogalmazzák a színházművészet egyetemes és időtlen értékeit, és új álmokat fedezzenek fel.

Fotó:  Hegedűs Bence (4K MEDIA STUDIO)


Vidnyánszky Attila az emblematikus maszkról beszélve arra mutatott rá, hogy ez a szimbólum évezredeket köt össze, több ezer éves sikertörténet, a színház sikertörténete részévé tesz bennünket is. 
– Az sem lehet véletlen – folytatta –, hogy Theodórosz Terzopulosz a tragédia maszkját küldte nekünk. 
 

– Ha van nemzet, amelyik értelmezni tudja a tragédia jelképét, akkor az mi vagyunk, mi, magyarok.  Mert mi, ha tragédiát írunk, mindjárt Az ember tragédiáját írjuk meg, s amikor befejezzük, azt mondjuk: bízva bízzál!


A Nemzeti Színház vezérigazgatója kitért arra is, hogy pár perccel korábban ifj. Simet László artistaművész rendkívüli mutatványt hajtott végre. Emberfeletti teljesítménye erős szimbólum. Nemcsak mi, magyarok láthattuk benne az átmentőt, de az emberiség számára is megtestesíthette azt az erőt és tehetséget, ami értékeinket átviszi a jövőbe. 
 

– Katartikus esemény volt

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, hozzátéve, hogy az előttünk álló hónapokban ugyancsak részünk lehet majd hasonlóan erős pillanatokban, színházi élményekben, lélekemelő előadásokban. 
S ezzel a 10. Színházi Olimpiát hivatalosan megnyitotta.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: A Nemzeti Színház erkélyén Vidnyánszky Attila, Závogyán Magdolna és Theodórosz Terzopulosz (Fotó: 4K MEDIA STUDIO/Hegedűs Bence)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.