Szélben ingó kötélen is sikerült a bravúros mutatvány

Cirkusztörténelmi jelentőségű artistaprodukcióval csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz a 10. Színházi Olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához a cirkusz világnapja alkalmából. Április 15-én a Duna felett kifeszített 300 méter hosszúságú, 22 milliméter vastagságú drótkötélen egyensúlyozva sétált át a folyó egyik partjáról a másikra ifj. Simet László artistaművész.

Molnár Nikolett
2023. 04. 15. 20:09
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyedülálló Átmentem című produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet és a Szabadság híd között tudták megtekinteni az érdeklődők.

Drótkötélen a Duna felett
Drótkötélen a Duna felett Fotó: Kurucz Árpád

A komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. Az Átmentem projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket bármi áron át kell menteni és átadni a következő generációknak. Ahogy minden előadó-művészeti ágazatnak, így a cirkuszművészetnek is kiemelt felelőssége van abban, hogy reagáljon a világ történéseire. A 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló cirkuszművészeti performanszok a fenti üzeneteket képviselik.

A meghirdetett időpont 16.30 volt, ekkorra már megteltek a rakpartok és a Gellért-hegy oldala is. Végül a tűzoltó daru, ami felvitte az artistaművészt, 16.55-kor indult el a drót felé. A háromperces daruút után ifj. Simet László végül 17.07-kor állt fel a drótra. Maga az átkelés 22 percig tartott, amelynek felénél az artista letérdelt a drótra. Az átkelés végül 17.30-kor ért sikeres véget. Az elképesztő teljesítményt a Duna mindkét oldalán elsöprő, percekig tartó taps követte.

Ifj. Simet Lászlót Magyarország egyik vezető szimfonikus zenekara, a Danubia élőben kísérte az átkelés során. A zenészeket és az artistákat ugyanaz a szenvedély, alázat, szorgalom hajtja és köti össze. Mindkét művészeti ág hidat képez a múlt és jelen között, értékmentő és közvetítő szerepük egybeolvad a dunai átkelés során.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Ifj. Simet László artistaművész a Duna felett (Fotó: Kurucz Árpád)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.