A kreativitás áll a Görgei Artúr történelemverseny középpontjában

A Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma történelmi tanulmányi versenyt hirdetett, amelyre az általános iskolák, valamint a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákjai, kétfős csapatokban jelentkezhettek. A versenyt május 22-én rendezik meg.

Magyar Nemzet
2023. 05. 02. 21:30
Görgei Artúr
Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 22-én mérhetik össze tudásukat a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma királyi palota nagytermében a Görgei Artúr történelemversenyen az általános iskolák, valamint a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok ötödik, hatodik, hetedik és nyolcadik osztályos diákjai, kétfős csapatokban képviselve iskolájukat.

Görgei Artúr
Barabás Miklós metszete (1849) Görgei Artúrról. Fotó: Wikipédia

A Görgei Artúr történelemversenyen a lexikális tudás számonkérése helyett a kreativitás és a játékosság áll a középpontban. A verseny célja hazánk múltjának, elődeink életének, mindennapjainak részletesebb megismerése, a hazaszeretet ápolása. Emellett a szervezőknek a tehetségek felkutatása is fontos küldetése.

A versenyt 2018-ban a Görgei-emlékévhez kapcsolódva indították útjára, amikor egy nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek meg Visegrád egykori lakójának, Görgei Artúrnak az életéről. Regionális történelemversenyt hirdettek, amelyhez sikerült támogatóként megnyerniük Visegrád Város Önkormányzatát, a Görgei Bizottságot, az Áprily Iskoláért Alapítványt és a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumát. Ez utóbbi jóvoltából a versenyt a Királyi Palota lovagtermében rendezték meg. Ekkor még csak négy környékbeli iskola képviseltette magát, összesen harminc versenyzővel.

Idén már huszonkét iskola százötven tanulója (plusz a visegrádi csapatok) nevezett a versenyre április 20-ig. A kezdetben regionális szintű rendezvény országos hatókörűvé vált. Zalaegerszeg, Szigetszentmiklós, Dunavarsány, Budapest, Nagykőrös, Bátonyterenye pályázott idén.

Ebben az évben csatlakoztak az önkormányzat által meghirdetett Visegrád 700 programhoz, amely megjelenik a verseny kiírásban is: Visegrád, Anjou I. Károly városa címmel.

A Bosnyák Endréné által szervezett versenyen a diákoknak előzetes feladatot kell megoldaniuk: egy szabadon választott, I. Károly korában élt személyt kell bemutatniuk (például Csák Máté, Zách Klára, latrina pucoló ember, konyhaleány, stb.). A kiválasztott személyt Power Point bemutató formájában kell prezentálniuk maximum két percben. Az időkorlát szigorúan betartandó. 

A PPT-t május 8-ig várják a [email protected] címre.

Ezt követően két forduló vár a versenyzőkre: az írásbeli forduló, majd a palota felfedezése vár a tanulókra egy térképen és furfangos feladványokon keresztül.

A legjobbak többek között értékes könyvjutalmakat, kulturális programok ingyenes látogatását, valamint a Mozaik Kiadó által biztosított online platform használatára jogosító kódot nyerhetnek.

Borítókép: Görgei Artúr portréja (Forrás: Wikipédia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.