Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

A Művészetek Völgye idén a régió fellendülését hozhatja el

Több mint kétezer program közül válogathatnak a látogatók idén, köztük számos különleges könnyűzenei koncerttel és kiállítással is találkozhatunk az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján. A 32. Művészetek Völgye július 21. és 30. között zajlik majd, és mint a szerda délelőtti sajtótájékoztatón kiderült, számos új és megújult helyszínnel gazdagodik a rendezvény.

Német Dániel
2023. 05. 10. 15:00
Művészetek Völgye
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén Veszprém és a Bakony–Balaton-régió közösen viselheti az Európa kulturális fővárosa címet, ehhez a területhez tartozik a Művészetek Völgye is. És mint a szerda délelőtti sajtótájékoztatón a Néprajzi Múzeumban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, egyrészt megtiszteltetésnek érzi, hogy az ország legszebb részét képviselheti, másrészt a fesztivál azt illusztrálja, hogy a kultúra többet jelent a szabadidő eltöltésénél, hiszen munkahelyeket teremt, az adott település számára a gazdaság építőelemévé válik.

Koncertlátogató közönség a Művészetek Völgyén. Forrás: Művészetek Völgye

Kiemelt céljuk, hogy az a felfokozott pezsgés, amely turisztikai szempontból már jelenleg is érzékelhető a régióban, és a szabadtéri programsorozat hatására csak fokozódni fog, 2023 után is kitartson.

Mint hozzátette, számos nyugat-európai példát találhatunk arra, hogy a kultúrának köszönhetően hosszú távon fellendül egy térség, az Európa kulturális fővárosa cím és az ahhoz kapcsolódó események pedig mindezt tökéletesen megalapozhatják.

Idén négy év után visszatér a Művészetek Völgyébe a Néprajzi Múzeum is. Az intézmény igazgatója, Kemecsi Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az eredetileg a Szöuli Történeti Múzeumban debütált, jelenleg pedig a szintén dél-koreai Daegu Bangjja Yugi Múzeumban látható Egy napom című kiállítást is bemutatják az eseményen. A tárlat két hasonló korú diáklány egy-egy napját mutatja be nagyjából száz éves különbséggel, a múlt század elején és a közelmúltban készült képeken keresztül, de a fesztiválra más kiállításokkal is készülnek.

A rendezvény népszerű helyszíne, a Kőbánya Udvara idéntől, Póka Egon előtt tisztelegve, a Póka Udvar nevet viseli. Szakadáti-Póka Vanessza, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási programirodájának vezetője, a legendás néhai basszusgitáros lánya elmondta: lényegében egy külön fesztivált alkotnak majd a fesztiválban. Az itt fellépőkkel kapcsolatban két kikötésük volt, egyrészt valóban minőségi élő produkciót adjanak elő, másrészt valamilyen módon kötődjenek Kőbányához.

Aki kíváncsi arra, melyek azok a zenekarok, amelyek meghatározzák majd a hazai könnyűzenei életet a közeljövőben, azoknak itt a helyük.

A Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával létrejött helyszínen napközben a Petőfi Irodalmi Múzeum buszmegállóval és az alkotóművészeti igazgatóság művészeti, irodalmi és zenei programjaival várja a közönséget.

A tavaly még Kőbánya Udvara nevet viselő helyszín. Forrás: Művészetek Völgye

Szintén visszatérő régi-új helyszín lesz a MókusKert Udvar is, Szirtes Edina Mókus énekes, zenész, valamint a programpont udvarhölgye ezzel kapcsolatban elárulta, a völgy legkisebb helyszínéről van szó, elsősorban elvarázsolt látogatókat várnak ide rendkívül meghitt és bensőséges irodalmi, zenei programokkal. 

Természetesen idén sem hiányoznak majd a könnyűzenei élet legnagyobb nevei sem, a Művészetek Völgye nagyszínpadán, a Panoráma Színpadon fellép mások mellett a fennállásának tizedik évét ünneplő Bagossy Brothers Company, a Carson Coma, a Hiperkarma, a Vad Fruttik, a 30Y, a Margaret Island, különleges, külön erre a fesztiválra szánt koncertet ad a Punnany Massif, a Csík zenekar pedig Presser Gáborral és Karácsony Jánossal itt mutatja be a Dal a miénk 2.0: Új dalokkal újratöltve című műsorát.

A Panoráma Színpad. Forrás: Művészetek Völgye 

A teljes programkínálat a Művészetek Völgye hivatalos honlapján érhető el. 

 

Borítókép: Látogató a Művészetek Völgyén (Forrás: Művészetek Völgye)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.