Élj békében, hogy békében nyugodhass!

A Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) kezdeményezésére az Európai Jelentős Temetők Szövetsége (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) közös akcióra hívja tagjait Európa 28 országában, hogy ültessenek egy-egy fát a béke fontosságának hangsúlyozására. Az ASCE tagtemetői Európa-szerte minden év májusának végén egy héten keresztül szerveznek különféle kulturális programokat, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a temetők által őrzött közös európai örökségünk fontosságára.

Magyar Nemzet
2023. 05. 28. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Élj békében, hogy békében nyugodhass! – Hasonlóan sok társához Európa jelentős temetőiben, ezt a fát is a béke fontosságának hangsúlyozása érdekében ültettük.” Ez a felirat áll mától angolul és magyarul a Fiumei úti sírkert központi sétánya mellett elültetett szilfa tövében. 

 

– A mai háborús helyzetben nem volt kérdés számunkra, hogy az idei tematikus héten a béke fontosságára hívjuk fel a figyelmet Európában. Kezdeményezésünkhöz örömmel csatlakozott az ASCE elnöksége is, így tegnap az első fát az ASCE központjában, Mariborban ültettük el Lidija Plibersek asszonnyal, a szervezet elnökével – mondta a kezdeményezés kapcsán Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója. Hozzátette: 

Magyarország a szomszédban dúló háború kezdetétől a béke mellett áll, kezdeményezésünkkel ennek szerettünk volna hangsúlyt adni. Bízunk benne, hogy a fák növekedésével és gyarapodásával az európai népek béke iránti vágya is egyre tapinthatóbbá válik.

 

A NÖRI a faültetés mellett több programmal is csatlakozott az ASCE tematikus hetéhez. Ennek keretében kerékpáros túra, kismama és családi séta, kisbuszos túra és a Fiumei úti sírkertben nyugvó sportolókat bemutató tematikus vezetés várja az érdeklődőket május utolsó hetében.

A Nemzeti Örökség Intézete 2021 őszén két magyarországi temetővel, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhellyel és a Salgótarjáni utcai zsidó temetővel csatlakozott a Jelentős Európai Temetők Szövetségéhez, valamint az Európai Temetők Kulturális Útvonalához. A Szövetség tagjai történelmi vagy tematikus szempontból fontos temetők gondozásával és bemutatásával foglalkoznak Európa 28 országának több mint 100 városában.

Borítókép: Lidija Plibersek az Európai Jelentős Temetők Szövetsége (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) szervezet elnöke és Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója (Fotó: NÖRI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.