időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

A tengerentúlon is hódít a huszármese: New York után Washingtonban mutatták be a Hadikot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.27. 18:30
A tengerentúlon is hódít a huszármese: New York után Washingtonban mutatták be a Hadikot

Washingtonban, a Kossuth Házban mutatták be a Hadik című magyar történelmi kalandfilmet tegnap este. A vetítésen részt vett az alkotás egyik Amerikában élő szereplője, Bordán Lili.

A magyarországi mozikban márciusban bemutatott alkotást az Egyesült Államokban több magyar közösség láthatta már, így a héten a Florida állambeli Sarasotában, azt megelőzően a magyar film napja alkalmából a New York-i magyar kulturális központban, a Liszt Intézetben is telt ház előtt vetítették. 

– A Nemzeti Filmintézet és a Liszt Intézet New York együttműködésében a Hadik-filmet a tervek szerint láthatják az Egyesült Államok további magyar közösségeiben, valamint idén filmfesztiválokon is bemutatják, így Los Angelesben, valamint Kanadában, Torontóban is – mondta Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója.

Huszármese

Talán majd egyszer a mai kis huszárok kalandjaiból is hősi eposz, elbeszélő költemény lesz, de addig is jó megjegyezni: ezek beavatástörténetek.

 

Az amerikai fővárosban tartott kulturális eseményen részt vett a film egyik Amerikában élő szereplője, Bordán Lili. A színésznő a vetítés után tartott közönségtalálkozón kiemelte, hogy fontos, hogy olyan alkotások készüljenek, mint a Hadik, mert a magyar történelem azon személyiségeit, részleteit mutatják be, amelyekről az emberek többségének nincs tudomása. 

Végh Sándor, a Washingtonban működő Kossuth Alapítvány elnöke a péntek esti bemutatón kiemelte, hogy első alkalommal tudnak olyan magyar filmet vetíteni az amerikai fővárosban, amely még jelenleg is a magyarországi mozik műsorán szerepel, és szintén első alkalommal szerveztek a New Yorkban működő magyar kulturális központtal közös programot.
 
Borítókép: A Hadik című filmből egy  jelenetfotó (Fotó: Vertigo Media)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.