„Egy nagy családként éltük meg”

A Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja támogatásával idén két tábort is rendezett kárpátaljai fiataloknak. A viski és a sátoraljaújhelyi nyári eseményekről Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetője számolt be.

Dr. Csermák Zoltán
Forrás: Hagyományok Háza Hálózat2023. 06. 30. 16:19
XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor Sátoraljaújhelyen
Fiatalok néptánccsoportja Sátoraljaújhelyen a XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestáborban. (Fotó: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza) Fotó: dr. Csermák Zoltán Forrás: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Viski Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor megszervezése az ismert helyzet és a pandémia miatt régóta szünetelt, pedig fontos szerepe van a Felső-Tisza-vidéki szórványból érkező fiatalok képzésében. Az idei találkozón június 11–15. között – a helyi tanárok mellett – főleg erdélyi oktatók vettek részt, összesen tizenöten. Az összefogást jellemzi, hogy a tábor finanszírozásában az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a Csoóri Sándor Alap is részt vállalt, a hálózat pedig szakmai partnerként vett részt a megvalósításban – tudósított róla Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai  vezetője. Mint írja: 

– A tábor vezérfonala a találkozás lehetősége volt, a fókuszban két tájegység, Kalotaszeg és Rábaköz állt: az előbbit erdélyi, az utóbbit magyarországi tanárok okították. A délutáni programokba a helyi kézműveseket is bevontuk. Az együttlétet színesítette az erdélyi zenészek három koncertje: Visken, Técsőn és Sajánban.

Az idén – a korábbinál kevesebben, adminisztratív okokból – nyolcvanan érkeztek a kárpátaljai településre, a vendéglátók nagy szeretettel fogadták a vendégeket. A helyiek aktívan vettek részt a programokban, az esti táncházakban is ott voltak, az egybegyűltek kiszolgálásába, uzsonnakészítésbe is besegítettek, s a helyi önkormányzat is kitett magáért, a képviselők a táborzárón is részt vettek. 

A folytatásra nem kellett sokat várni, június 18–24. között Sátoraljaújhely adott otthont a XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábornak. 

– Idén második alkalommal szerveztük a rendezvényt Zemplén fővárosában – számolt be róla Pál Katalin. Mint írja, a Rákóczi tábor ugyancsak benépesült, közel félezer gyerek, kísérő, pedagógus – javarészt Kárpátaljáról – gyűlt össze; ilyen létszámmal otthon a találkozót nem tudták volna megoldani, s nem titkolt céljuk volt a kárpátaljaiak kimozdítása. A részvételt meghívásos alapon biztosították, a viski táborban is részt vevők mellett tizennégy település fiataljait várták. 

Viski Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor
A 2023-as Viski Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor egyik rendezvényének résztvevői (Fotó: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza)

– A programok összeállításánál azokat az együtteseket, folkműhelyeket, művelődési házakat szólítottuk meg, akik részt vettek a Hagyományok Háza mentorprogramjában

– hangsúlyozta Pál Katalin. 

A Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai  vezetője arról is beszámolt, hogy a megnyitón az együttesek egyben számot adtak egész éves munkájukról is. Egy másik alkalommal az általuk kinevelt táncházzenészek mutatkoztak be. Nagyon szomorúak, hogy az ismert okok miatt e muzsikusok Magyarországon élnek, de a hazaiak próbálják bennük tartani a lelket. Ennek jegyében a találkozón hat kárpátaljai együttes mutatkozhatott be. A házigazda Pál István Szalonna és Bandája mindent megtett, hogy ezek az együttesek máshol is felléphessenek.

A Sátoraljaújhelyen 2023. június 18-24. között megrendezett  XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor résztvevőinek egy rendezvénye (Fotó: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza)
A XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestábor résztvevőinek egy rendezvénye Sátoraljaújhelyen (Fotó: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza)

Pál Katalin úgy fogalmazott:

– A sátoraljaújhelyi találkozót a viski szerves folytatásának tekintettük, olyannyira, hogy akik mindkét eseményen részt vettek, azok ugyancsak elfáradtak, de ennek nem adták tanújelét. A hely ideális a közös munkához, hiszen egy hegy tetején éltünk, s el voltunk zárva a külső hatásoktól. Hiába voltunk félezren, a hetet az öröm hatotta át: egy nagy családként éltük meg.


Borítókép: Fiatalok néptánccsoportja Sátoraljaújhelyen a XXVII. Kárpátaljai Népzenei, Néptánc- és Kézművestáborban (Fotó: dr. Csermák Zoltán/Hagyományok Háza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.