Turnéba kezdett Beyoncé, megugrott az infláció Svédországban

Az elemzői várakozásokat jócskán meghaladta a májusi infláció Svédországban. A fogyasztói árak 9,7 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Magyar Nemzet
Forrás: VG, Guardian2023. 06. 15. 11:37
65th GRAMMY Awards - Show
US-65TH-GRAMMY-AWARDS-SHOW Fotó: KEVIN WINTER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők ritkán hallott magyarázatot találtak a magasan ragadt svéd inflációra. Szerintük az előrejelzéseket meghaladó drágulás oka az amerikai popdíva, Beyoncé. Az énekesnő május közepén ugyanis Stockholmban kezdte meg világ körüli turnéját, amit óriási érdeklődés kísért.

Svéd elemzők szerint a koncertkörút miatti őrület úgy felhajtotta az árakat, hogy a vártnál jóval kisebb mértékben csökkent csak az infláció – írja a brit The Guardian. Stockholmot elárasztották az énekesnő rajongói, és a helyi szállodák, éttermek és egyéb boltok nagy áremelésekbe kezdtek. Több tízezren foglaltak szállást a koncert miatt, de sokan már csak a főváros környékén találtak kiadó szobát, borsos áron.

Az érdeklődés azért volt ilyen kiemelkedő, mert sok amerikainak kapóra jött a gyengébb svéd korona, és még így is olcsóbban eljutottak a show-ra, mint ha az Egyesült Államokban csípték volna el a turnét. Mindkét koncerten 46 ezren voltak jelen a becslések szerint.

Elemzők abban bíznak, hogy júniusban várhatóan már normalizálódik a helyzet, és végre látható csökkenésnek indulhat az infláció Svédországban. Bár egy szakértő hozzáfűzte: Bruce Springsteen Göteborgban három koncertet is ad, ez még alakíthatja az adatokat – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: Beyoncé (Fotó: AFP/Getty Images/Kevin Winter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.