A legnagyobb Sisi-gyűjtemény érkezik Gödöllőre Ausztriából + videó

A gödöllői királyi kastélyba érkezik szeptemberben a Sisi on Tour című időszaki kiállítás, amely Erzsébet királyné személyes tárgyainak gyűjteményét mutatja be a kastély és a Schönbrunn Group közös szervezésében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 20:01
Gödöllői Királyi Kastély
Gödöllõ, 2021. augusztus 28. Látogatók a Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint késõbb Horthy Miklós nyaralóhelyeként híressé vált gödöllõi barokk kastélyban, melyet Grassalkovich Antal építtetett a 18. század közepén. A szakértõk Mayerhoffer Andrást tartják a kastély tervezõjének. A gróf itt fogadta 1751-ben Mária Teréziát. A Grassalkovichok után az épület többször gazdát cserélt, a magyar állam 1867-ben vásárolta meg királyi pihenõrezidenciának. Gödöllõ Erzsébet királyné kultuszának kialakulásában is fontos szerepet játszott. Az épület átvészelte a második világháborút, a belsõ mûtárgyállomány azonban szinte teljesen megsemmisült. 1958-tól a kastélyban szociális otthon mûködött, ezért helyreállítása csak 1985-ben kezdõdhetett el. Ezt követõen múzeum lett, melynek elsõ állandó kiállítását 1996-ban nyitották meg. A modern magyar mûemlékvédelem egyik sikertörténete ezért a szakemberek arra törekednek, hogy a fellelhetõ egykori berendezési tárgyak visszakerülhessenek a kastély múzeumba. MTVA/Bizományosi: Balaton József Fotó: Balaton József Forrás: MTVA/Bizományosi: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wittelsbach Erzsébet a XIX. századi európai történelem egyik legérdekesebb személyisége. Halálának 125. évfordulója alkalmából a császárné életét a személyes, valamint közvetlen családtagjainak használati tárgyain keresztül ismerhetik meg az érdeklődők közölték a tárlat szervezői.

Dr. Ujváry Tamás a Gödöllői Királyi Kastély, és Mag. Klaus Panholzer, a Schönbrunn Group igazgatója
Július 18-án Bécsben Ujváry Tamás, a gödöllői királyi kastély és Mag. Klaus Panholzer, a Schönbrunn Group igazgatója aláírta azt a szerződést, mely alapján a különleges schönbrunni gyűjtemény kiemelkedő, Erzsébet királynéhoz köthető személyes tárgyainak gyűjteménye először hagyja el Ausztriát, és első útja Gödöllőre vezet. Forrás: Facebook/Gödöllői királyi kastély

Miután 2004-ben megnyílt a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schönbrunn Group gyűjteményezési stratégiája az Erzsébet császárné nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Mára ez a kollekció több mint ezer darabot számlál, így a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének számít. A legérdekesebb darabokból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amelynek Gödöllő lesz az első állomása. A tárlaton a gyűjteményből mintegy kétszáz tárgy szerepel.

A kiállításon látható lesz többek közt az a selyemruha és főkötő, amelyet Erzsébet a keresztelőjén viselt, az a császár uralkodói jelmondatával és a magyar koronával díszített aranyozott tartály, amelyben az 1867. június 8-i koronázás dombjának földje is megtalálható, valamint az a szintén aranyból készült medál is, amelyben lánya, Gizella, és fia, Rudolf egy-egy fényképe található.

Megtekinthetjük még Sisi különleges, fekete napernyőjét, több, császári családtagot ábrázoló portrét, számos dokumentumot, porcelánt, és olyan textileket, mint például a királyné gimnasztikanadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye, valamint számos metszet és grafika is helyet kapott a gyűjteményben.
A szeptember 8-tól január 28-ig látogatható tárlat kurátora Michael Wohlfart, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet királyné szakértője.

Borítókép: Látogatók 2021. augusztus 28-án a Ferenc József és Erzsébet királyné, valamint később Horthy Miklós nyaralóhelyeként híressé vált gödöllői barokk kastélyban, melyet Grassalkovich Antal építtetett a XVIII. század közepén (Forrás: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.