Mit gyűjtenek Sisi rajongói?

Az Erzsébet királyné magyarországi kultuszának központjaként működő Gödöllői királyi kastély azon túl, hogy egyike kulturális örökségünk páratlan épületeinek, időről időre izgalmas kiállításokkal, sétákkal, koncertekkel várja a látogatókat. Ezúttal Az én Sisim – gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében című tárlaton jártunk, amely a rajongók személyes történetein, műtárgyakon, relikviákon, festményeken, rajzokon és dokumentumokon keresztül igazolja, hogy Sisi népszerűségén bizony nem fog az idő.

2023. 01. 11. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár több mint százhúsz év telt el Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné, magyar és cseh királyné halála óta, rajongóinak száma világszerte nő. De mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói? A Gödöllői királyi kastély Az én Sisim – gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében című időszaki kiállításon egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.
Az Elisabeth című nagy sikerű musical színházi plakátjaival, jelmezeivel, kellékeivel, valamint a címszereplőt alakító Janza Kata és Polyák Lilla színművésznők visszaemlékezéseivel találkoztunk elsőként a kiállítótérben, míg beljebb lépve valódi kincsek tárultak a szemünk elé. 

A kurátorok mintegy húsz lelkes gyűjtő becses tárgyait sorakoztatták fel több termen keresztül.

Wieber Orsolya és Rákay Philip író-producer házaspár gyűjteményének kiállított darabjai Sisi napfényes pillanatait idézik meg. Így láthattuk az Erzsébet királyné lóháton című festményről készült fényképet, amely 1890 körül készült, és különleges porcelán kínálótálakat ibolya dekorral.

 


A számos régi festményt és rajzot felvonultató tárlaton Sarokné Varga Anna Erzsébet királynéról festett modern, feltűnő dupla portréját is megcsodálhattuk. A gyűjtő szerint nem Sisihez hasonlóvá kell válni, hanem életéből tanulni és személyiségéből meríteni ahhoz, hogy sajátunkat jobbá tegyük. Kiss M. Jenő Béla hatalmas Habsburg-gyűjteménnyel rendelkezik. Erzsébet királynét mintegy kétszáz kép, tárgyi emlék reprezentálja, amelyek közül egy megmentett festmény kapott helyet a tárlaton. A kihelyezett érintőképernyős tábláról pedig megtudhattuk, hogyan került a gyűjtőhöz:

A szovjet csapatok 1944 októberében érték el Jászkarajenő határát. A nagyszüleim itt éltek és gazdálkodtak. A katonák beszállásolták magukat nagyapámék egyik házába. A magukkal hozott (»zabrált«) tárgyak közül egy festményt a nyugatra néző szoba ablakába támasztottak, mert zavarta őket a betűző őszi nap. Szerencsére a vakkerettel kifelé tették a nap elé, így nem sokat sérült a színe. Nemsokára jöttek a németek Cegléd felől, s az oroszok elvonultak. A festményt az ablakban hagyták. Nem kereteztem be, nem retusáltattam, így egy letűnt kor néma tanúja.

Varga Andrea több mint harminc éve lelkesen rajong Sisiért, a kastély önkéntes csapatának is tagja. A gyűjteményében olyan tárgyak szerepelnek, mint például Róna József gödöllői Erzsébet-szobra, a Stranbergi-tó vize, ami egy huszonöt évvel ezelőtti látogatás emlékét őrzi, de becses könyveket, dokumentumokat is gyűjt. Szabados Mónika fáradhatatlanul keresi fel azokat a helyeket, ahol Erzsébet királyné megfordult, túrázott vagy megszállt. Erdőben, hegytetőn, kietlen vidékeken is elszántan kutatja az Erzsébet-emlékműveket, emlékhelyeket, szobrokat. Az ő gyűjteményéből a híres Sissi-filmplakát, egy Erzsébet királynét ábrázoló festmény másolata és Nagy Sándor 1928-as tusrajza gazdagítja a tárlat anyagát.

Erzsébet királyné tragikus halála után a Monarchián belül Magyarországon bontakozott ki legerőteljesebben kultusza. Megemlékező ünnepségeket tartottak magasztos beszédekkel, majd ezeket nyomtatásban is kiadták. A mai napig sorra jelennek meg a róla írt életrajzok, életrajzi ihletésű regények, filmek és színdarabok. Ezért a kurátorok fontosnak tartották, hogy a gyűjtők tárgyai, érdekes történetei mellett kitekintést kapjunk a hazai Erzsébet-kultusz kialakulásának állomásaira is.
A tárlat március 16-ig látogatható a Gödöllői királyi kastély nyitvatartási idejében.

Borítókép: Húsz magángyűjtemény különlegességei láthatók a tárlaton (Fotó: A szerző felvétele)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.