A nagy sikerre való tekintettel április 2-ig látható a Vaszary-kiállítás

A Magyar Nemzeti Galéria Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállításán bemutatott mintegy hetven műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították a tárlatot.

Magyar Nemzet
2023. 01. 09. 16:30
null
Fotó: SOLTESZ_VINCE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Galéria tárlatán a 20. század első felének egyik legnépszerűbb festője, Vaszary János eddig ismeretlen, soha be nem mutatott remekművei is láthatók.  A Gergely Mariann művészettörténész által kurált kiállítás  2022 szeptemberében nyílt meg, az előzetes tervek szerint  pedig már januárban véget ért volna, ám a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbították, így egészen áprilisig látogatható.

A múzeum gyűjteményében „lappangó” műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe. 

Magyar Nemzeti Galéria
Vaszary - Parkban
Vaszary a Parkban című festménye (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

A kiállítás az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb 24 művet mutatja be. 

Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja; az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. 

Vaszary - Labdázók a tengerparton
Labdázók a tengerparton (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

A tárlaton bemutatott festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. 

 

A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek egészítik ki. 

A kiállításról és a kísérőprogramokról ITT tájékozódhatnak.

Borítókép: Budapest kálváriája III. (Fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.