Vaszary János máig lappangó képeit csodálhatjuk meg a Magyar Nemzeti Galériában

A XX. század első felének egyik legnépszerűbb festője, Vaszary János nemrég előkerült, eddig soha be nem mutatott képeiből is válogat a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Vaszary – Az ismeretlen ismerős címmel szerdától látható, hetven alkotást felvonultató kiállítása.

Forrás: MTI2022. 09. 13. 14:05
null
Budapest, 2022. szeptember 13. Érdeklõdõ a Vaszary - Az ismeretlen ismerõs címû kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában 2022. szeptember 13-án. A 20. század elsõ felének egyik legnépszerûbb festõjének nemrég elõkerült, eddig soha be nem mutatott képeibõl is válogató tárlat 2022. szeptember 14. és 2023. január 15. között látogatható. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vaszary állócsillaga a magyar festészetnek, fantasztikus virtuozitással megáldott alkotó, aki máig a magyar közönség egy kedvence – mondta el a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László emlékeztetett arra, hogy az MNG 2007-ben rendezett nagykiállítást a festő életművéből, de a Vaszary-láz azóta sem csillapodott.

Ehhez hozzájárult az is, hogy amikor megkezdődött az Új Nemzeti Galéria, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ tervezése, a költözés előkészítése során az MNG raktárának mélyén előkerült két, évtizedek óta lappangó tekercs. Ezeket kibontva Vaszary János negyven, addig ismeretlen festményére bukkantak a szakemberek – idézte fel.

Az így felfedezett képeket sehol sem reprodukálták, még Vaszary életében sem, közvetlen a festő műterméből, illetve hagyatékából kerültek a múzeumba. Ebből az anyagból mutatja be a 24 legszebb és legizgalmasabb művet a szerdán nyíló kiállítás, mellettük pedig az MNG gyűjteményében őrzött, illetve magángyűjtőktől kölcsönzött képeken keresztül a tárlat Vaszary teljes életművét áttekinti

– közölte Baán László.

Gergely Mariann kurátor hozzátette: a kiállítás így további, eddig be nem mutatott festményeket is felvonultat. Ilyen például a Vaszary fiatalkori, naturalista korszakában festett, most magántulajdonban lévő Virágáruslány, míg az MNG-ben frissen előkerült anyag képeire egységes, ezüst színű keretezés hívja fel a látogatók figyelmét.

A kiállítás bemutatja Vaszary első világháború utáni, expresszív korszakát; számos új művel a tatai műteremházban festett, napfényes enterirőröket, virágcsendéleteket, kerti kompozíciókat; a nagyváros és a Duna-korzó fényeit megragadó festményeket, majd – szinte kizárólag frissen előkerült munkákon keresztül – az itáliai tengerpart hangulatát megidéző képeket is.

A 2023. január 15-ig látható kiállítást egy Vaszary János életét bemutató film egészíti ki, de a közönség számos rendhagyó vezetésen, előadásokon és egyéb programokon keresztül is megismerheti a tárlatot.

Borítókép: Érdeklődő a Vaszary - Az ismeretlen ismerős című kiállítás sajtóbemutatóján a Magyar Nemzeti Galériában 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.