A Magyar Muzsikusok Szövetsége a Zeneakadémia rektorválasztásáról

A Kulturális és Innovációs Minisztérium visszavonta a Zeneakadémia vezetői posztjára kiírt pályázatot, és a tervek szerint a szaktárca még a héten közzétesz egy új, kiterjesztett pályázati kiírást, amin nemcsak előadóművészek, hanem alkotóművészek is indulhatnak. Ezzel egy időben a benyújtási határidőt is meghosszabbítják.

Tukács Orsolya
2023. 07. 19. 15:45
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara (Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea) Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról korábban már hírt adtunk, a döntésre azt követően került sor, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének (MMSZ) képviselőivel, és megvitatták a szakma részéről felmerült igényeket. Amint azt a miniszter egy, az ATV-nek adott interjúban hangsúlyozta: 

a tárca nem tud engedni abból, hogy az intézmény abba a pozícióba kerüljön, ahol nemzetközileg lennie kell. 

Szerinte ehhez karizmatikus vezetőre van szükség, egy „világítótoronyra”, aki vonzani fogja a nemzetközi hallgatókat és oktatókat. Olyanra, „aki állt már a világ nagy színpadjain, aki tudja, milyen zsűriben lenni”.


Az MMSZ ma közleményt adott ki a pályázat visszahívásával kapcsolatban, amely szerint a szövetség célja a magyar klasszikus zene társadalmi elfogadottságának, kulturális szerepének emelése, éppen ezért kiemelt figyelmet fordítanak a zenei oktatásra, alapfoktól egészen felsőfokig. Mint azt a közleményben hangsúlyozzák:

 

a Zeneakadémia a magyar felsőoktatás és kultúra egyik csúcsintézménye, amelynek működése hatással van nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi zenei életre is. A szövetség ezért kiemelt figyelemmel kíséri a Zeneakadémia rektorválasztásának folyamatát.


A közlemény szerint az MMSZ elnöksége − Keller András elnök, valamint Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, Rost Andrea és Várjon Dénes elnökségi tagok − azzal fordultak Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterhez, hogy 

a Zeneakadémia nemzetközi versenyképességének megerősítése érdekében tárgyaljanak a pályázat módosításáról. 

Csák János miniszter fogadta az MMSZ küldöttségét, amelyben részt vett Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, karmester, valamint Csonka András, az MMSZ főtitkára. Csák János miniszter megvitatta a küldöttséggel a kérdést. Bár nem minden javaslattal értett egyet, az elvi célokban osztotta a szövetség véleményét, aminek kulcsa, hogy nemzetközileg elismert szakember vezesse az intézményt.

Borítókép: Zeneakadémia (Felvégi Andrea)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.