Kiterjesztik a Zeneakadémia rektori pályázatát

Visszavonják a Zeneakadémia rektori tisztségére kiírt pályázatot, és még a héten új pályázatot tesz közzé a Kulturális és Innovációs Minisztérium – hangzott el az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV2023. 07. 19. 6:56
null
Budapest, 2023. május 11. A Liszt Ferenc Zenemûvészeti Egyetem (LFZE, vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú 1907-ben felépült mûemlék épülete a fõváros VI. kerületében, a Liszt Ferenc téren. Homlokzatán Liszt Ferenc (1811-1886) magyar zeneszerzõ, zongoramûvész, a Magyar Királyi Zeneakadémia megalapítójának szobra, Strobl Alajos alkotása (1909). MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János kulturális és innovációs miniszter az üggyel kapcsolatban hozzá befutott jelzések alapján úgy látja, hogy a szakma képviselőivel egyetértés van abban, hogy a Zeneakadémiának dinamikus, fejlődő pályára kell állnia, hogy betöltse azt a fontos szerepet, amit el kell látnia a magyar kulturális életben. Szerinte abban is konszenzus mutatkozik, hogy a rektori pályázaton többen is indulhassanak.

A miniszter találkozott a Magyar Muzsikusok Szövetségének képviselőivel, megvitatták a felmerült igényeket, és a napokban a szaktárca kiterjeszti a pályázatot, amin 

nemcsak előadóművészek, hanem alkotóművészek is indulhatnak, és meghosszabbítják a benyújtási határidőt is. 

Csák János hangsúlyozta: abból nem tudnak engedni, hogy az intézmény abba a pozícióba kerüljön, ahol nemzetközileg lennie kell. Szerinte ehhez karizmatikus vezetőre van szükség, egy „világítótoronyra”, aki vonzani fogja a nemzetközi hallgatókat és oktatókat, olyanra, „aki állt már a világ nagy színpadjain, aki tudja, milyen zsűriben lenni”.

Az interjúban Csák János az Operaház vezetői pályázatának elbírásáról is beszélt. Meglátása szerint egy ilyen nagy intézmény vezetéséhez ismerni kell a közeget, nagy menedzsmenttapasztalattal és rendkívüli időkben való navigálási képességgel is rendelkezni kell. Ókovács Szilveszter megfelel ezeknek a kívánalmaknak, a pályázaton „mindegyik jelölt jó volt valamiben, de összességében ő volt a jó” – fogalmazott miniszter.

Borítókép: A Zeneakadémia (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.