A Zeneakadémia nemzetközi elismertségének erősítése a cél

Kiírták a pályázatot a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori posztjára.

Magyar Nemzet
Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium2023. 07. 04. 17:00
Budapest - Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Budapest, 2021. november 1. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE, vagy Zeneakadémia) szecessziós stílusú 1907-ben felépült műemlék épülete. A bejárat felett Liszt Ferenc zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár életnagyságnál nagyobb ülőszobra, Strobl Alajos alkotása (1907). A főpárkány feletti névfelirat mellett pedig Maróti Géza Géniusz-szobrai. MTVA/Bizományosi: Róka László Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László Forrás: MTVA/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, azaz a Zeneakadémia, olyan nemzeti kincs, amely a magyar zeneművészet nemzetközi értéke. Ennek érdekében írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a jelenlegi rektor október végén lejáró kinevezése miatt az egyetem rektori pályázatát augusztus 10-i beadási határidővel.

A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara. (Fotó: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A pályázat célja, hogy olyan nemzetközi gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező rektora legyen az intézménynek, aki a 2016-ban még a nemzetközi előadó-művészeti rangsorok előkelő helyén szereplő egyetemet visszaemeli és tovább erősíti a magyar zenei hagyományokat megillető helyre. Ezért is fontos, hogy a pályázat szerint az új rektor nemzetközi klasszikus zenei verseny értékelői tapasztalatai mellett rendelkezzen nemzetközi klasszikus versenyeken szerzett díjjal és klasszikus zenei intézmények menedzsmentjében szerzett jártassággal, valamint nemzetközileg kiemelkedő és elismert előadóművészi és oktatói tapasztalattal.

Az egyetem szenátusa – a vonatkozó törvényi kereteknek megfelelően – a rektorválasztás folyamatában általuk választott jelölteket rangsorolás szerint terjeszti fel a fenntartó minisztériumnak.

A tárca azt követően jelentette meg közleményét, hogy az Index cikket közölt arról, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetése néhány nap leforgása alatt két levelet is küldött Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Az egyikben azt írják, hogy az év elején hozzájuk kinevezett kancellár tevékenysége számukra elfogadhatatlan, a másik, az Index birtokába jutott levél szerint pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a 2023. július 3-án az egyetem élére kiírt rektori pályázat súlyosan diszkriminatív. Az Index információi szerint a pályázat jelenlegi formája azt is jelezheti, hogy konkrét személyekre írták ki, a cél pedig a modellváltásnak ellenálló egyetem ellehetetlenítése.

Ahogy arról a hírportál beszámol, az új vezető kinevezésére kiírt pályázat az egyetem szenátusa szerint jelentősen eltér attól a tervezettől, amelyet még márciusban kaptak meg véleményezésre. Az Indexen megjelentek szerint az új pályázatot azért írták ki, hogy azon csak bizonyos személyek indulhassanak. 

Mint írják, a mostani levél egyik előzménye az, hogy a kulturális minisztérium májusban azt indítványozta, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel ellentétben – amely szerint a szenátus bírálja el a rektori pályázatokat és választja meg a rektorjelöltet – a grémium csupán a pályázók sorrendjéről tegyen javaslatot a fenntartónak, közülük pedig majd Csák János miniszter választ. A Zeneakadémia vezetése szerint azonban az egyetem hosszú távú érdekeit szem előtt tartva a szenátus „törvényben rögzített jogköreinek csorbítatlan érvényesülése nélkülözhetetlen”.

Mint ismeretes, a Zeneakadémia szenátusa 2022 decemberében egyhangúlag elutasította az egyetemi modellváltást, az alapítványi formát.

Borítókép: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szecessziós stílusú, 1907-ben felépült műemlék épülete (MTVA: Róka László)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.