Díjesővel ért véget a kisvárdai színházi seregszemle

Véget ért a június 23. és július 1. között megrendezett Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiválja. Kilenc nap alatt huszonhat színpadi produkció került színre három helyszínen. A programban nyolc versenyen kívüli darab szerepelt, egy előadással pedig a határon túli színészhallgatók is készültek. Mások mellett Temesvárról, Szabadkáról, Újvidékről, Kézdivásárhelyről, Kassáról, Székelyudvarhelyről, Kolozsvárról, Sepsiszentgyörgyről, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Csíkszeredából, Zentáról és Komáromból érkeztek a magyar nyelven játszó színházak, valamint látható volt a Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciója és a budapesti Pinceszínház szervezésében határon túli alkotókkal megvalósult előadás is.

Magyar Nemzet
2023. 07. 01. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyprogram előadásait Balogh Tibor dramaturg, színikritikus, a fesztivál művészeti tanácsadója válogatta. A színházi seregszemle idei díszvendége a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház volt. 
A fesztivál idei díjazottjai a szakmai zsűri döntése alapján a következők lettek: 
A Kulturális és Innovációs Minisztérium Életmű-díját a felkért, háromtagú Szakmai Bizottság döntése szerint Wischer Johann vajdasági színművész, rendező, valamint Biluska Annamária színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Örökös Tagja kapta.
 

Biluska Annamária színésznő, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat Örökös Tagja

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Fődíját az Újvidéki Színház kapta III. Richárd című előadásáért, Dejan Projkovszki rendezésében. A társulat egységes stílusban és csapatmunkával szolgálja a címszereplő játékát. A képi világ és a zene egy olyan kor lenyomatát teremti meg, amely szabadjára engedi az emberi gátlástalanságot.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium II. helyezését megosztva kapta a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadása a shakespeare-i színházi nyelvezet megújításáért és a formabontó látványvilágért, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Oxigén című előadása a színházi nyelv radikális újrafogalmazásáért.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium III. helyezését megosztva kapta a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadása a népszínmű műfajának megújító megőrzéséért, a nagyszerű egyéni alakításokért, valamint a Csíki Játékszín Hegedűs a háztetőn című előadása a zenés színház műfajának értő színpadra állításáért. 

Mészáros Árpád az Újvidéki Színház III. Richárd című előadása címszerepében


A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapta Mészáros Árpád az Újvidéki Színház III. Richárd című előadása címszerepének bravúros megformálásáért, valamint B. Fülöp Erzsébet a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház A doktor című előadás főszerepének és a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadásában Dóra szerepének megformálásáért. 
A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Kisvárdai Várszínház közös díját kapta Boros Csaba a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat Részegek című előadás egyedi zenei világának megteremtéséért és az előadásban való inspiratív jelenlétéért, valamint Jeli Luca Sára a nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága című előadás karakterformáló, kiemelkedő színvonalú jelmezeiért.

 A nagyváradi Szigligeti Színház Figaro házassága című előadása


A legígéretesebb tehetségnek járó Teplánszky-díjat kapta Hégli Bence a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásban Puck szerepének átütő erejű színpadi megvalósításáért, valamint Matusek Attila a Kassai Thália Színház Szentivánéji álom című előadásának megrendezéséért.
Kisvárda Város Polgármesterének díját kapta a Kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház- és Film Kar Magyar Színházi Intézet harmadéves színész hallgatóinak Édes Anna című kreatív, önálló színpadi nyelv megteremtésére törekvő, magával ragadó, egységes csapatmunkában megvalósuló vizsgaelőadása.
Borítókép: Jelenet a Hegedűs a háztetőn című darabból (Fotó: Rátonyi Ráhely Sára)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.