Jön a Coldplay

Tizenhat év után újra Budapesten lép fel a Coldplay. A világ egyik legsikeresebb rockcsapata 2024. június 16-án ad koncertet a Puskás Arénában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 10:03
MARTIN, Chris
Bogotá, 2022. szeptember 17. Chris Martin, a brit Coldplay alternatívrock-zenekar énekes-dalszerzõje az együttes Music of the Spheres (Szférák zenéje) címû világkörüli turnéjának bogotái állomásán 2022. szeptember 16-án. A koncertkörúton a Coldplay a 2021. október 15-én, azonos névvel megjelent kilencedik stúdióalbumát mutatja be. MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda Fotó: Mauricio Duenas Castaneda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit zenekar nyári dátumokkal egészítette ki jövő évi európai turnéját. A Coldplay először lép fel Athénban, Bukarestben és Helsinkiben is – tájékoztatta az MTI-t a szervező Live Nation.

A 2021-ben megjelent lemez, a Music of the Spheres világ körüli turnéja tavaly márciusban indult, azóta a Coldplay már több mint hét és fél millió jegyet adott el, többet, mint bármelyik előadó az elmúlt két évben. A show a rajongóktól és a kritikusoktól egyaránt jó kritikákat kapott, és elismeréseket gyűjtött be.

Az újonnan bejelentett koncertek sora 2024. június 8-án kezdődik Athénban, majd Bukarest következik, aztán 16-án lesz a budapesti fellépés a Puskás Arénában. További nyári helyszínek:

  • Lyon,
  • Róma,
  • Düsseldorf,
  • Helsinki,
  • München,
  • Bécs és 
  • Dublin.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) nemrég nyilvánosságra hozott jelentése szerint a környezetvédelemre különleges figyelmet fordító Coldplay jelenlegi turnéja eddig koncertenként 47 százalékkal kevesebb széndioxid-kibocsátást produkált, mint az előző, 2016–17-es stadionturnéjuk, és minden néző után egy fát ültettek el világszerte, eddig összesen ötmilliót.

A hétszeres Grammy-díjas Coldplay (Chris Martin énekes, gitáros, billentyűs, Johnny Buckland gitáros, Guy Berryman basszusgitáros és Will Champion dobos) eddig több mint százmillió albumot adott el, és olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Yellow, a Speed of Sound vagy a Clocks.

A huszonhat éve létező zenekar eddig kilenc stúdióalbumot készített. Már első albumuk, a 2000-ben kiadott Parachutes óriási sikert aratott, az ezt követő A Rush of Blood to the Head (2002), az X&Y (2005), a Viva la Vida or Death and All His Friends (2008), valamint a Mylo Xyloto (2011) pedig szupersztár státusba emelte őket.

A Chris Martin szomorkás énekhangjának lehetőségeit kiaknázó artisztikus és melankolikus rockzenét játszó Coldplay azóta kiadott anyagai (Ghost Stories – 2014, A Head Full of Dreams – 2015, Everyday Life – 2019, Music of the Spheres – 2021) a kezdetekhez képest poposabbak lettek, de ez legfeljebb az időnként fanyalgó kritikusokat zavarta, a világszerte növekvő rajongótábort nem.

A zenekar eddig egyszer, 2008-ban járt Magyarországon, akkor a Budapest Sportarénában adott koncertet, meglepő módon meglehetősen csekély érdeklődés mellett.

Borítókép: A Coldplay koncertje Bogotában (Fotó: MTI/EPA-EFE/Mauricio Duenas Castaneda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.