A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínháza 1823-ban nyitotta meg kapuit

Kiállítás, könyvbemutató, díszelőadás és ünnepi koncert várja augusztus 24-én a Miskolci Nemzeti Színház közönségét a teátrum fennállásának kétszázadik évfordulója alkalmából. Csakúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt, most is délután 17 órakor tartják A tatárok Magyarországban díszbemutatóját, az este pedig egy nagyszabású ünnepséggel zárul Miskolc belvárosában, ahol finom falatok és pezsgő italok várják a látogatókat.

Magyar Nemzet
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház2023. 08. 18. 13:00
200 éves a Miskolci Nemzeti Színház
200 éves a Miskolci Nemzeti Színház (Fotó: Góg Zsolt/Miskolci Nemzeti Színház) Fotó: Góg Zsolt Forrás: Góg Zsolt/Miskolci Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínháza kétszáz évvel ezelőtt Miskolcon nyitotta meg kapuit 1823. augusztus 24-én. A bicentenáriumhoz méltóan, nagyszabású ünnepséggel készül a színház és a város ezen a jeles napon.

220 éves a Miskolci Nemzeti Színház
A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínháza 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit (Fotó: Góg Zsolt/Miskolci Nemzeti Színház) 

A Nagyszínházba érkezők délután először egy különleges kiállítást tekinthetnek meg a színház eddigi előadásplakátjaiból a Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből. Ezután Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára kerül sor, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából írt a szerzőpáros, bemutatva a színház történelmét. A könyv megjelenésének fő támogatója Hajdú László, a miskolci székhelyű Expert cégcsoport többségi tulajdonosa és vezetője.

Kétszáz évvel ezelőtt, délután 17 órakor Kisfaludy Károly művével nyitotta meg kapuit a miskolci színház, idén Szőcs Artur rendezésében újból látható a színpadon A tatárok Magyarországban című eredeti hazai költemény a jelenlegi miskolci társulat előadásában.

„Mindenkit vár egy falat Miskolc, egy korty Bükk – ünnepeljenek velünk!”
Az ünneplés lezárásaként este nyolc órakor a Szent István téren adnak koncertet a színház egykori és jelenlegi tagjai egy „születésnapi pezsgő party” keretében, amelynek végén a város polgáraival együtt fújják el a színház tagjai a kétszáz gyertyát a születésnapi tortán.
Ahogy kétszáz éve Dérynét és társulatát nagy szeretettel és szíveslátással fogadták a miskolci fogadósok, úgy mai utódaik is igyekeznek méltók lenni vendéglátós elődeikhez: a kétszázéves évforduló alkalmából tartott születésnapi kavalkádon a Bükki kör tagjai szolgáltatják a finom harapnivalót.

A színház játékot is hirdetett a születésnap kapcsán, amelynek részleteit ide kattintva olvashatják.

A Szent István téri programok létrejöttét a Miskolci Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. támogatta. 

Részletes program:

15.30 Kiállításmegnyitó
Kiállítás a kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház előadásplakátjaiból a Színháztörténeti és Színészmúzeum közreműködésével
16.00 Könyvbemutató
Fedor Vilmos–Somorjai Lehel: Színház a város tenyerén című könyvének bemutatója a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából 
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház – Nagyszínház, emeleti társalgó
17.00 Kisfaludy Károly: A tatárok Magyarországban – díszelőadás
A 2023/24-es évadban fennállásának kétszázadik évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színház a bicentenáriumi szezon nyitóelőadásaként az alapítók emléke előtt azzal tiszteleg, hogy ugyanazt a színdarabot mutatja be, amellyel elődei a teátrumot annak idején megnyitották. A tatárok Magyarországban egy ideális világról mesél; a hazafiság, az áldozatkészség és a nagylelkűség drámája. Ezen erények gyakorlásában a magyarok és a tatárok szinte versengenek egymással.
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház – Nagyszínház
20.00 Ünnepi koncert a miskolci társulat egykori és jelenlegi tagjaival

Helyszín: Szent István tér
A koncert után a téren várják a színházkedvelőket, hogy közösen fújják el a kétszáz gyertyát a színház születésnapi tortáján!

Borítókép: Idén kétszáz éves a Miskolci Nemzeti Színház. Augusztus 24-én nagyszabású ünnepséggel várják a színházkedvelőket (Fotó: Góg Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.