Habos torta és narancs – a Megint tanú a Szélesvásznú történelem epizódjában

Ikonikus filmes pillanatokat elevenít fel, egyben tovább is visz a Megint tanú Bacsó Péter rendezésében, 1994-ből. Fehér Anna (Hédi) és Szacsvay László (ifjabb Virág Árpád) segít felidézni Zavaros Eszternek és Csatári Bencének az inspiráló alapfilmet és a Megint tanú különleges forgatási élményeit a Szélesvásznú történelem e hét szombat esti adásában. Az epizód filmkritikusaként ezúttal Szűk Balázs volt a műsor harmadik vendége.

L. Fábián Anikó
2023. 08. 02. 21:00
Szélesvásznú történelem, Megint tanú
Fotó: Fotó: Hír tv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorozat aktuális részében megszólaló két színművészünk a Black Comedyben játszott együtt, ami már a Megint tanú utáni munkájuk része volt. Ezúttal azonban a Kisorosziban forgatott filmről eszükbe jutnak a hajnali taxizások, a családias, barátságos légkör, de szó esik arról is, hogy a fáradhatatlan Bacsó Péter e film önállóságát is fontosnak tartotta, amellett, hogy a két Tanú-történetet egy egésznek tekintette. 

Szélesvásznú történelem, Megint tanú
Fehér Anna és Szacsvay László a Megint tanú forgatási élményeiről számol be. Forrás: Hír TV

Az immár nyugdíjas Pelikán József, azaz Kállai Ferenc különleges alakításáról, személyiségéről is mesélnek Fehér Annáék a beszélgetés során, aki a film készülésének pillanataiban varázslatosan át tudott lényegülni a gátra vigyázó szakemberré, és aki az egész kisembertörténet középpontjában állt.

A Megint tanúban is megtalálni a mélyebb üzeneteket a megbocsátásról, az elengedésről, ezeket emeli ki Fehér Anna, Szacsvay László pedig felidézi emlékezetes, Őze Lajossal közös estéjüket, a gyulai Park Szálló kerthelyiségében. Ahogy Szacsvay összegez, 

a Sej rigó, rigót éneklő, nótázó Őze talán ekkor mulatott utoljára a halála előtt a Kubik Anna–Bubik István–Funtek Frigyes neve fémjelezte fiatal színészközösséggel.

Szélesvásznú történelem, Megint tanú
Zavaros Eszter és Csatári Bence. Forrás: Hír TV

Szűk Balázs filmkritikussal pedig visszatérünk aztán a Megint tanúhoz: az 1990-es időszakról, a korábbi politikai rendszer átalakulásáról, így A tanú és folytatása párhuzamairól folyik a szó, valamint arról is, hogy egy film hogyan képes a hatalmat nevetségessé tenni. Szombat este tehát a Szélesvásznú történelem aktuális adását követően ismét találkozhatunk Kállai Ferenccel és a ’94-es filmszatíra szereplőivel a Megint tanú filmkockáin. Ha tehetik, idézzék fel Bacsó Péter filmjeinek fonák világát ezen az estén!

Borítókép: A Szélesvásznú történelem műsorvezetői és meghívott vendégeik (Forrás: Hír TV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.