Örmény hagyományok elevenednek meg a szentendrei Skanzenben

Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a szentendrei Skanzen Erdély tájegységében augusztus 12-én. Emellett viszont ingyenes tárlatvezetéseket kínálnak hétvégente, az államalapítás ünnepének tiszteletére pedig a molnárok és malmok világát mutatják be az érdeklődőknek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 04. 22:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tematikusan Erdélyt bemutató egységben az ide települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe nyerhetnek bevezetést a látogatók. Az augusztus 12-én 13 órakor kezdődő eseményt Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitja meg. Az épületegyüttes főterén a Kortárs & Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatót tartanak, ahol a tradicionális angadzsabur leves elkészítése lesz a fő attrakció. Ezt követően örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az örmény irodalomról pedig Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI – Budavári Örmény Színház – vezetője tart előadást. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek zenekar, majd táncház következik a Bekecs zenekarral.

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetnek a látogatók. 

A kézműves-foglalkozásokon pedig örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek az érdeklődők. A Korzó Kávéházban jellegzetes örmény ételekkel várják a látogatókat. Az esemény támogatói és résztvevői az Örmény Kulturális Központ, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ és az Urartu Örmény Színház.

Az sem marad program nélkül, aki augusztus más napjain szeretne a Skanzenbe látogatni, mert biciklitúrákkal, ingyenes tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket minden hétvégén. Az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan pedig a molnárok és a malmok világát mutatják be. 

Borítókép: A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Forrás: Wikipedia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.