időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Csontváry a Magyar Zene Házában: új vetítéssel bővült a Hangdóm kínálata

Magyar Nemzet
Forrás: Travelo.hu, Magyar Zene Háza
2023.09.24. 15:30 2023.09.25. 10:57
Csontváry a Magyar Zene Házában: új vetítéssel bővült a Hangdóm kínálata

Új vetítéssel bővült a Magyar Zene Háza Hangdómja. A Csontváry: Levante címet viselő kisfilm nyolc zenemű kíséretében ad ízelítőt a festőművész munkásságából. Az alkotás az idei Brain Bar fesztiválra készült és ott debütált, és egy éven keresztül várja a látogatókat.

A Magyar Zene Háza (MZH) Hangdómja egész évben várja a közönséget. Az MZH 2. emeletén található tér adottságai egy különleges zenei és vizuális utazásra alkalmasak, a vetítések kínálata pedig most a Csontváry: Levante című videóval bővül.

„Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: „Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél”, meghatározták egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető «csontvárys» stílusát” – olvasható az új vetítés leírása az MZH honlapján

A Csontváry-festmények világát tárja fel a látogatók előtt a Magyar Zene Háza új vetítése. Fotó: Buza Virág

 

A festmények adaptációjáért és az animációért Németh Nikolett felelt, a sound design pedig Kalamár Ádám és Lovász Ákos munkája. Erdőháti Melinda, a projekt művészeti vezetője pedig a zenei válogatást is jegyzi.

 

Borítókép: Újabb vetítéssel bővült a Magyar Zene Háza Hangdómja (Fotó: Buza Virág)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.