Csontváry a Magyar Zene Házában: új vetítéssel bővült a Hangdóm kínálata

Új vetítéssel bővült a Magyar Zene Háza Hangdómja. A Csontváry: Levante címet viselő kisfilm nyolc zenemű kíséretében ad ízelítőt a festőművész munkásságából. Az alkotás az idei Brain Bar fesztiválra készült és ott debütált, és egy éven keresztül várja a látogatókat.

Forrás: Travelo.hu, Magyar Zene Háza2023. 09. 24. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Zene Háza (MZH) Hangdómja egész évben várja a közönséget. Az MZH 2. emeletén található tér adottságai egy különleges zenei és vizuális utazásra alkalmasak, a vetítések kínálata pedig most a Csontváry: Levante című videóval bővül.

„Látvány vagy látomás? Sokan feltették már ezt a kérdést Csontváry Kosztka Tivadar festményei láttán. A magyar művészettörténetben egészen egyedinek és különcnek tartott művész képei senkit sem hagynak közömbösen. Festői zsenialitása, saját maga által is táplált mítosza, miszerint egy égi kinyilatkoztatást hallott: „Te leszel a világ legnagyobb plein air festője, nagyobb Raffaelnél”, meghatározták egész művészetét. Rajongott Raffaello és Munkácsy Mihály műveiért, Münchenben Hollósy Simon festőiskolájában, majd a párizsi Julian akadémián képezte magát, hogy végül kialakítsa senkivel nem összetéveszthető «csontvárys» stílusát” – olvasható az új vetítés leírása az MZH honlapján

A Csontváry-festmények világát tárja fel a látogatók előtt a Magyar Zene Háza új vetítése. Fotó: Buza Virág

 

A festmények adaptációjáért és az animációért Németh Nikolett felelt, a sound design pedig Kalamár Ádám és Lovász Ákos munkája. Erdőháti Melinda, a projekt művészeti vezetője pedig a zenei válogatást is jegyzi.

 

Borítókép: Újabb vetítéssel bővült a Magyar Zene Háza Hangdómja (Fotó: Buza Virág)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.