időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Mátyás király visszatér a 6SZÍN-be

Magyar Nemzet
2023.09.18. 16:00
Mátyás király visszatér a 6SZÍN-be

Augusztusban mutatta be a Panker produkció legújabb előadását, a 6SZÍN-nel koprodukcióban készült Legendás Mátyást, amely szeptemberben mindössze egy alkalommal, 23-án lesz látható. A Déryné program keretében megvalósult új magyar musical amellett, hogy végigvezeti a nézőt a magyar történelem egyik legmeghatározóbb időszakán, kísérletet tesz arra, hogy megmutassa a legendák mögött rejtőző valódi történelmi alakot.

A Pányik Tamás rendezte Legendás Mátyás című produkció nem a mesékből ismert uralkodóra koncentrál, a darab a tényeket alapul véve vezet végig Mátyás király életén. Nem maradnak ki azonban a mondákból ismert történetek sem, hiszen az uralkodót megidéző három vándor időről időre belebújik ezeknek a személyeknek a bőrébe is. Látjuk a fiktív, már-már földöntúli szerelmet Szép Ilonka személyében, de a malomkövet egy kézben megtartó Kinizsi Pál is megjelenik egy pillanatra.

mátyás
Szeptember 23-án újra látható a Legendás Mátyás című új magyar musical Fotó: Panker produkció/Taba Zsolt

A musicalhez – amelyet szerzőként Kerényi Tünde Sára jegyez – Mester Dávid írt zenét, a dalszövegeket pedig a címszerepet alakító Cseh Dávid Péter írta. A librettó megírásakor a szerzők törekedtek arra, hogy ne csak egy újragondolt Mátyás-történetet kapjanak a nézők, az előadás egyszersmind reflektáljon a jelenre is.

A három vándor – Széles Flóra, Frankó Tünde és Földes Tamás – is ezzel a gondolattal idézi meg a darab elején a királyt: megoldást akarnak találni a múltban a jelen problémáira. De vajon képes lehet-e egy nagy formátumú, évszázadokkal korábban élt uralkodó személye utat mutatni a 21. században?

Témája okán a darab nem elsősorban a legfiatalabbakat célozza meg, sokkal inkább a tizenéves korosztályhoz igyekszik szólni, akik maguk is keresik a helyüket az életben. Ráadásul Mátyás személyével éppen most, a történelem órákon találkoznak behatóbban.

A szeptember 23-i előadásra jegyek a 6SZÍN-ben, valamint a Jegy.hu-n válthatók.

Borítókép: Cseh Dávid Péter Mátyás királyként (Fotó: Panker produkció/Taba Zsolt)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.