Zenévé alakuló történetek az otthon fogalmához fűződő érzésekből

Különböző művészeti ágakhoz tartozó alkotók gyűjtöttek válaszokat Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában és Spanyolországban arra a kérdésre, mit jelent az embereknek az otthon. A tizenkét művésznek a válaszok alapján születő benyomásaiból színházi előadás és kiállítás született, amelyek ma 18 órakor mutatkoznak be a Bethlen Téri Színházban, A Moment to Land címmel az Átlátszó hang újzenei fesztivál önálló eseményeként.

2023. 09. 19. 8:00
otthon
Fotó: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A HoME – House. Music. Europe egy Magyarország, Ausztria, Szerbia és Spanyolország négy kortárs művészeti szervezetének együttműködésével megvalósuló, hároméves, komplex művészeti, közösségi program. Kiindulási pontja a résztvevő országokban együtt élő kisebb és nagyobb közösségek történetei. Országonként három-három fiatal, több műfajban és művészeti ágban alkotó művész együttműködése, valamint számítástechnikai értelemben is innovatív, utánfutóra épített installáció, amelynek segítségével az egyéni történetmesélés akciója közösségi zenei eseménnyé alakítható. A projekt ötletadója és művészeti vezetője Gryllus Samu, akinek a kiindulási pontja a közösség emlékezetének megismerése, az egyéni és a kollektív narratívák valamiféle összeegyeztethetőségének gondolata volt.

otthon
Arra a kérdésre keresik a választ a projektben, mit jelent az otthon az embereknek (Forrás: Facebook)

Az otthon jelentősége

Mint közleményükben írják, a négy nemzetközi művészcsoport alkotói különböző területekről érkeztek a projektbe: egy-egy zenei alkotó a hangszeres komolyzene, illetve az elektronikus zene világából, hozzájuk kapcsolódik minden esetben egy harmadik társművészeti ágban dolgozó művész, ezzel garantálva a projekt során megalkotott művek sokszínűségét.

A mai programon a Bethlen Téri Színházban a projekt három fázisa együtt látható: a HoME installáció, egy interaktív mobil stúdió és az azt körülvevő tér. A stúdióban elhangzó egyéni válaszok a kollektív térben zene formájában jelennek meg. A privát térben a látogatók egyedül maradhatnak és elgondolkodhatnak otthonuk valódi természetéről, miközben az installáció körül mások hallgatják a bent zajló folyamatok segítségével létrehozott, szavak nélküli hangzásokat. A HoME kiállítás hét különböző típusú audiovizuális alkotás gyűjteménye, amelyet a résztvevő művészek az installációval való utazásokat követően hoztak létre.

Az A Moment to Land a résztvevő művészek zenés színházi előadása. Hangszeres és elektroakusztikus zeneszerzők, videóművészek, táncosok, előadóművészek, színészek és rendezők dolgoznak együtt, hogy betekintést nyújtsanak abba, mit jelenthet nekik az otthon. Az előadásban angol nyelvű szövegek hangzanak el. Az eseményen tizenkét művész vesz részt. A HoME projekt kiállítás megnyitója 18 órakor, az ingyenes előadás 19 órakor kezdődik. A tárlat szeptember 22-ig látható. Az esemény támogatója az Osztrák Kulturális Fórum.

 A résztvevő művészek:

Ricardo Castro Arceiz interdiszciplináris előadóművész, Bolcsó Bálint – zeneszerző, Dunja Crnjanski – zongoraművész, előadóművész, Marco Döttlinger – zeneszerző, Éry Franciska – rendező, Gryllus Ábris - interdiszciplináris előadóművész, Branislav Jovancevic – zeneszerző, Jug Marković – zeneszerző, Carlos Nuñez Medina – zeneszerző, Julio Cesar Palacio – zeneszerző és hangművész, Eva Maria Schaller – koreográfus, Conny Zenk – videóművész, visual composer.

Borítókép:  A HoME installáció, egy interaktív mobil stúdió (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.