A hollywoodi sztrájkoknak még nincs vége

Úgy tűnik, megbicsaklottak a tárgyalások a hollywoodi művészeket tömörítő színészcéh és a stúdiók között. A streaming szolgáltatások bevételeinek a felosztásán megy a vita. A stúdiók szerint a színészek szakszervezete túl sokat követel. Mutatjuk, mi történt sztrájkfronton Hollywoodban.

Forrás: Variety2023. 10. 13. 18:30
A legendás Hollywood-felirat
A legendás Hollywood-felirat Fotó: Robyn Beck Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollywoodban még májusban kezdődtek a sztrájkok. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az amerikai forgatókönyvírók képviselőivel 148 nap után sikerült megegyezni a nagy stúdióknak, de a színészcéh sztrájkja tovább folytatódik.

hollywoodi színészek sztrájkja
Hollywoodban még tart a színészek sztrájkja (Fotó: AFP/Getty Images)

 

A hollywoodi sztrájk tovább folytatódik

 

A SAG-AFTRA (filmszínészek céhe) közleménye szerint a stúdiók, miután nem voltak hajlandóak elfogadni a színészszakszervezet ajánlatát, elhagyták a tárgyalóasztalt. A Variety összefoglalója szerint a megállapodás a streamingbevételek miatt siklott ki. A színészek részesedést kívánnak elérni a streaming szolgáltatók profitjából. A tét nem kicsi, évi nyolcszázmillió dollárba kerülne az amerikai stúdiókat tömörítő Film- és Televíziós Producerek Szövetségének (AMPTP), ha a SAG-AFTRA követelését teljesítenék. 

Az AMPTP túlzónak tartja a SAG-AFTRA kérését: szerintük legalább hatvan százalékkal többet követelnek, mint ami elvárható lenne. 

A felek nem tudtak megállapodni a bérezés kérdéskörében sem. A SAG-AFTRA szakszervezet inflációarányos, azaz tizenegy százalékos emelést szeretne elérni, de a stúdiók képviselői csak öt százalékot látnak elfogadhatónak.

A félbeszakadt tárgyalások után a filmszínészek céhe csalódottságnak adott hangot. Álláspontjuk szerint mindenképpen szeretnének részesedést kapni a streamingbevételekből, ebből nem engednek. Így Hollywoodban a forgatókönyvírók már dolgoznak, de a színészek munkába állása még várat magára.

Borítókép: Hollywood  felirat a város hegyoldalában (Fotó: AFP / Robyn Beck) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.