Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja, lassan újraindulhat Hollywood + videó

Sikerült megegyezniük az amerikai forgatókönyvírók képviselőinek a stúdiókkal, így 148 nap után hivatalosan is véget ért a Hollywoodot megbénító sztrájk.

2023. 09. 27. 11:30
A Vészhelyzetből ismert Noah Wyle amerikai színész (jobbra) a sztrájkoló forgatókönyvírók és színészek tüntetésén a Netflix stúdiója elõtt Los Angelesben 2023. szeptember 26-án
A Vészhelyzetből ismert Noah Wyle amerikai színész (jobbra) a sztrájkoló forgatókönyvírók és színészek tüntetésén a Netflix stúdiója elõtt Los Angelesben 2023. szeptember 26-án MTI/AP/Damian Dovarganes Fotó: Damian Dovarganes Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint tízezer amerikai forgatókönyvírót képviselő szervezet, a WGA tagjai a vasárnapi, ideiglenes megállapodást követően hivatalosan is megszavazták az előterjesztett változtatásokat, így véget ért az amerikai filmipart az utóbbi öt hónapban lelassító egyik munkabeszüntetés – írja a The Hollywood Reporter. A színészek szervezete, a SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) azonban továbbra is sztrájkol, ami lassítja Hollywood újraindulását. 

Lassan indul újra a hollywoodi filmipar
Lassan indul újra a hollywoodi filmipar. Fotó: Robyn Beck /AFP

A megállapodás folyamatos béremelést garantál, részletesen kitér a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására is. Utóbbi értelmében kijelentik: 

  • az MI nem képes irodalmi szöveget írni vagy átírni, és az MI által generált szöveg nem minősül forrásanyagnak, ami azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia által generált anyag nem sértheti az író hitelét vagy szerzői jogait.
  • Az író használhatja a munkája során a mesterséges intelligenciát, ha szeretné és ha a vállalata beleegyezik, de a munkaadó nem kötelezheti erre a szerzőt.
  • Kötelezően tájékoztatni kell a szerzőt, ha a neki átadott anyag mesterséges intelligencia által generált szöveget tartalmaz.

A három évre szóló megállapodás értelmében a hollywoodi filmstúdiók és streamingszolgáltatók, például a Disney, a Warner Bros.  vagy a Netflix, béremeléseket, megemelt egészségügyi és nyugdíjjárulékokat is biztosítanak íróik számára, több mint 230 millió dollár értékben. 

A tévés produkciók esetében minimalizálják az írói gárda létszámát, amelyet ezentúl az évadonkénti epizódok száma határoz majd meg, az alkotók minimálbére több mint 12 százalékkal emelkedik három év alatt. Emellett a tévéműsorok és tévéfilmek Amerikán kívüli jogdíja is emelkedik, a legnépszerűbb streamingműsorokért pedig bónuszt fizetnek a filmgyártók.  

A forgatókönyvírók sztrájkjának végével számos tévéműsor és más produkció gyártása folytatódhat Hollywoodban, ám a teljes újrainduláshoz a színészekkel való megegyezés is szükséges. 

Borítókép: A Vészhelyzetből ismert Noah Wyle amerikai színész (jobbra) a sztrájkoló forgatókönyvírók és színészek tüntetésén a Netflix stúdiója előtt Los Angelesben 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/AP/Damian Dovarganes)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.