Saját halottjának tekinti Éri Pétert a KIM

Saját halottjának tekinti Éri Péter Kossuth-díjas népzenészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – közölte a tárca hétfőn.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 16:10
Éri Péter
Budapest, 2013. augusztus 6. Éri Péter a Muzsikás együttes koncertjén a Sziget fesztiválon 2013. augusztus 6-án. MTI Fotó: Marjai János Fotó: Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éri Péter Kossuth-, Liszt Ferenc- és Martin György-díjas zenész, a Muzsikás együttes tagja október 15-én, vasárnap, életének 70. évében hunyt el. A hírt a zenész lánya, Éri Katalin osztotta meg közösségi oldalán.

Éri Péter 1953-ban született Budapesten. Borbély Jolán néprajzkutató fiaként és Martin György táncfolklorista, népzenekutató nevelt gyermekeként már gyermekkorában bekapcsolódott a néptánc és a népzene világába. Pályafutását mindvégig meghatározta a magyar néptánc, a népzene és a néprajztudományok iránti érdeklődés és szeretet. A táncházmozgalom meghatározó személyisége volt – áll a közleményben.

Éri Péter 1984-ben diplomázott az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen, néprajz–román szakon. 1975-től 1978-ig a Sebő együttes nagybőgőse és a Muzsikás rendszeres vendégzenésze volt, majd 1978-ban ez utóbbi együttes tagjává vált. Brácsán, kontrán, különböző furulyákon és mandolinon zenélt, énekelt. 

 

A közmédia is megemlékezik a legendás népzenészről


A következő napokban Éri Péterre emlékezik a Kossuth rádió, a Dankó Rádió, a Bartók rádió és az M5 kulturális csatorna – közölte a  Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtó- és marketingirodája. Mint írják, a Muzsikás együttes tagja 2007 óta készítette a Kossuth rádió Népzene határok nélkül című, hetente jelentkező műsorát, amely a hagyományőrző és revival mozgalom történetének egyik legsikeresebb sorozata. A Dankó Rádió felkérésére 2017-ben indította Népzene a Kárpát-medencéből – Legendás lemezek című adását, amely havonta egyszer jelentkezett, és a táncházmozgalom meghatározó albumait mutatta be. 

Éri Péter tudása, széles körű műveltsége példa a mai népzenészek számára 

– emelik ki a közleményben.

Mint felidézik, méltó utóda volt édesanyja, Borbély Jolán néprajzkutató és nevelőapja, Martin György európai hírű táncfolklorista szellemi hagyatékának, de a szakmai tiszteletet életműve, munkái alapján vívta ki, amelyben nem kis szerepe volt rádióműsorainak.

Kedden a Kossuth rádió Hajnali című népzenei műsorában búcsúznak el a legendás népzenésztől, valamint szombaton 18.30-tól Éri Péter 17 éve futó Népzene határok nélkül című műsorában emlékezik rá állandó rádiós munkatársa, Vasváry Annamária. A Dankó Rádió Táncházban című műsorában hétfőn 20.04-től Éri Péter egyik korábbi, Népzene a Kárpát-medencéből című műsorával emlékeznek a zenészre: eredeti, a helyszínen készült felvételekkel idézik fel, hogyan ismerte meg szülei révén Mérában a kalotaszegi népzenét. A magyar zene rádiójában egész héten kiemelten játsszák a Muzsikás együttes felvételeit: szombaton 10.04-től a Táncrend című műsorban a népzenész tanítványainak felvételeiből válogatnak, magyar és nemzetközi zenei kapcsolatait is megidézve, 20.04-től pedig újra hallható lesz az 1973-ban alakult zenekar jubileumi koncertje.

A Bartók rádió a Muzsikáló délután hétfői adásában tiszteleg Éri Péter munkássága előtt, majd pénteken 12.05-kor a Sebő című népzenei műsorban emlékeznek meg róla egy rendhagyó összeállítással. Az M5 kulturális csatorna hétfőn 21. 30-kor az EtnoKlub – Muzsikás együttes című zenés műsort ismétli meg, az M2 Petőfi TV-n pedig 21.15-kor a Muzsikás együttes Akusztik koncertje látható.

 

Éri Péter 1995-ben vette át a Muzsikás együttessel a Liszt Ferenc-díjat, 1999-ben pedig a Kossuth-díjat a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett művészi munkásságáért. 2023 augusztusában kiemelkedő népművészeti munkássága elismeréseként Éri Péter Martin György-díjat kapott.

Borítókép: Éri Péter a Sziget Fesztiválon 2013-ban (Fotó: MTI/Marjai János)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.