Női rendezők filmjei a Toldi moziban

A Női terek címet viselő eseménnyel a Cervantes Intézet célja, hogy rendezőnők alkotásait, valamint női témákkal foglalkozó műveket mutassanak be, amelyeket a Toldi moziban lehet megtekinteni október 11–15. között. A filmciklus kurátora minden évben egy fesztivál, amely idén a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona. A kínálatban három dokumentumfilm, egy fikciós alkotás és egy rövidfilmes szekció szerepel.

2023. 10. 09. 15:00
null
noi_terek_instituto_cervantes_2023_1920x1080 - 1 Fotó: iulimi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki szereti a különleges filmeket, akkor a Toldi mozi kiváló célpont lehet. Tematikus filmheteik között az elmúlt években bőven találhattunk például finn, japán programsorozatot. Most viszont nem egy etnikai csoporton, hanem a társadalom több mint felét alkotó nőkön van a hangsúly. A Női terek programjában – legyen szó akár fikcióról, akár valós történetről – az utóbbi évtizedek spanyol, illetve latin-amerikai alkotásai közül válogathatunk. A kiválasztott rendezőnők munkájuk során arra összpontosítanak, hogy a képek és a szavak útján megismerhessék önmagukat, és találkozások születhessenek. 

Női rendezők speciálisan női történetei kerülnek a fókuszba (Forrás: Cervantes Intézet)

A Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (MIFDB) fesztivál három évtizedes története során a feminista megmozdulásokat helyezte középpontba. Az évforduló alkalmából, a Cervantes Intézet felkérésére a Női terek – Sokatmondó képek című válogatás a fesztivál múltjába mint ihlető forrásba enged betekintést. 

A sorozat október 11-én Pilar Monsell 2015-ös África 815 című kreatív dokumentfilmjével indul. 

Ez egy olyan saját narratívát mozgató alkotás, amelyben a rendező nagy bátorsággal írja újra apjának több szálon futó életét. Az apa, Manuel Monsell 1964-ben katona volt egy szaharai spanyol kolóniában. Ez idő alatt készült fényképei és naplója segítségével Pilar Monsell a romantikus szerelem és az ideális család mítoszát állítja szembe a valós vágyakkal és az önkereséssel. 

Október 12-én Laura Herrero 2019-es dokumentfilmjét, a La mamit vetítik.

Ebben a konzumhölgyek – a mexikóvárosi Barba Azul Klubban dolgozó nők, a ficherák – életébe nyerhetünk betekintést. A történetek rögzítése során az etikus megközelítés is fontos szerepet játszott. A főszereplő Doña Olga, akit mindenki Maminak szólít. Már negyvenöt éve van a szakmában, jelenleg a női öltöző felelőse. Támogatja a lányokat, és gondoskodik arról, hogy a helyiség, ahol személyes tárgyaikat tartják, mindig rendben legyen.
 

Doña Olga, azaz Mami minden konzumhölgyről gondoskodik (Forrás: Cervantes Intézet)

Október 13-án, pénteken látható A mozikedvelők című dokumentumfilm.

 Az alkotás három nyugdíjas nőről szól. Egyikük Buenos Airesben, másikuk Madridban, a harmadik Montevideóban él. Bár a köztük lévő földrajzi távolság nagy, mégis van valami közös bennük: a mozi iránti rajongás. A kamera előtt szokatlan beszélgetésbe kezdenek, boncolgatva a kulturális és a filmvilág sztereotípiáit. 

Október 14-én mutatják be Celia Rico első filmjét. 

A 2018-as Utazás egy édesanya szobájába igazi áttörésnek számított a spanyol filmvilágban. Tizennyolc nevezést kapott különböző díjakra, a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Ifjúsági díjat, valamint a legjobb filmért járó Asecan-díjat is. A film bravúrosan jelenít meg egy anya–lánya kapcsolatot. Leonor és anyja, Estrella kapcsolata meginog, amikor a lány úgy dönt, hogy elköltözik otthonról. A dolgok, melyeket nem beszélnek meg egymással, de amelyekkel mindkettőjüknek szembe kell nézni, utazásra kényszerítik őket. Az út nemcsak valóságos, hanem lelki is, amely során szembesülnek saját egyéniségükkel és feladatukkal. A kettős identitás útjai ezek, amelynek gyökerei a terekben és az egymással megosztott mindennapi gesztusokban rejtőznek.

A sorozat október 15-én, vasárnap rövidfilmekkel zárul:

 a 2022-es TRAMA fesztivál három díjnyertes alkotását mutatja be. A rendezőnők célja, hogy audiovizuális eszközökkel, a filmek nyelvén reflektáljanak a feminizmus kapcsán felmerülő viták témáira.

További információ, jegyvásárlás itt, a Toldi mozi honlapján.

Borítókép: Az esemény plakátja (Forrás: Cervantes Intézet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.