Petőfi zarándokútját járta végig a tizenhat éves gimnazista

Petőfi 1839-ben gyalog járta végig a Székesfehérvártól Ostffyasszonyfáig vezető mintegy 130 kilométeres utat. Ennek emlékére elevenítették fel a 16 éves költő zarándokútját, amelynek során Petőfit Móricz Hetény Simon gimnazista személyesítette meg.

2023. 10. 09. 12:30
A Petőfi-zarándoklat során a költőt Móricz Hetény személyesítette meg
A Petőfi-zarándoklat során a költőt Móricz Hetény személyesítette meg Forrás: Pápai Református Gimnázium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából újrajárták a költő 1839-ben tett zarándokútját. Az országos könyvtári napok keretében múlt héten indult hatnapos zarándoklat résztvevői 17 települést érintve 130 kilométert tettek meg. Köztük volt a 16 éves Móricz Hetény Simon is, aki Petőfi bőrébe bújva járta végig az útvonalat, és ő szállította állomásról állomásra a zarándoklatot dokumentáló vándorkönyvet is. 

 Petőfi búcsúja a szülei házától, Munkácsy Mihály festménye 1866-ból
 Petőfi búcsúja a szülei házától, Munkácsy Mihály festménye 1866-ból. Forrás: Magyar Nemzeti Galéria 

Petőfi Sándor az 1830-as évek legvégén a selmeci gimnáziumba került, ám az új környezetet nem tudta sem megszokni, sem megszeretni, így otthagyta az iskolát, s a Pesti Magyar Színházhoz (1840-től Nemzeti Színház) szegődött. Itt ismerte fel egyik rokona, Salkovics Mihály, aki magával vitte Fehérvárra. Onnan küldte tovább Salkovics Péterhez (Petőfi nagyanyjának testvéréhez) Ostffyasszonyfára, ezt az utat tette meg gyalog az ifjú költő. 

Mint a Pápai Református Gimnázium diákja, Móricz Hetény Simon a Librarius portálnak elmondta, a költő egykori zarándoklatának legvalószínűbb útvonalát Könczöl Imre egykori várpalotai könyvtárigazgató határozta meg. 

Móricz Hetény Simon természetesen verset is mondott az indulás előtt: Petőfi Itt van az ősz, itt van újra című költeményét szavalta el a pápai református templom lépcsőjén.

A zarándokok az út során felidézték az adott településhez köthető Petőfi-emlékeket, meglátogatták a Petőfinek állított szobrokat, emléktáblákat, elszavalták a verseit. 

Borítókép: A Petőfi-zarándoklat során a költőt Móricz Hetény Simon személyesítette meg (Forrás: Pápai Református Gimnázium)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.