Végvárak, vitézek a MÜPÁban

Fekete István regénye, A koppányi aga testamentuma volt az ihletadója a Végvárak, vitézek című táncszínjátéknak, aminek ősbemutatóját a közönség szombaton a Müpa Fesztivál Színházban láthatja. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkciójában a történelem és a mai kor, amolyan „színház a színházban” előadásban lesz látható.

Forrás: MTI2023. 10. 14. 12:00
végvárak
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A régmúlt és a jelen világában felváltva kalandoznak a táncosok a MÜPA új előadásában, amelyben virtuóz táncokat, lenyűgöző  színpadképeket láthat a közönség. A történet szerint egy vidéki nagyváros színházában A koppányi aga testamentuma című regény ihlette táncjáték előadására készülnek a szereplők. 

Müpa
Végvárak és vitézek a Müpában  (Fotó: Origo/Ladóczki Balázs)

A romantikus regény nyomán írt darab visszarepíti a nézőket a XVI. századba, 

közelebb hozza a magyar végvárak életét a mai korhoz, de egy kortárs táncelőadás színfalak mögötti, rejtett világát is megmutatja. 

A párhuzamos történetek erkölcsi alapigazságokra mutatnak rá: az egymás iránti megbecsülés fontosságára, az ellenfél tiszteletére, a becsületesség és a bátorság példáira – ám mindezt könnyed és vidám formában. A fordulatos történetből a szerelmi bonyodalmak sem hiányozhatnak.

A kalandos táncszínjátékban az eredeti népzenei feldolgozások keverednek Eredics Benjamin zeneművével, amely a MÜPA 2020-as Zeneműpályázatának díjazott alkotása.

Az előadást, amit Zsuráfszky Zoltán és alkotótársa, Zs. Vincze Zsuzsa koreografált és rendezett, először vasárnap, majd november 5-én és 6-án tűzik műsorra. A bemutató a Liszt ünnep részeként a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében lesz látható. 

Fotó: Jelenet az előadásból (Fotó: Ladóczky Balázs) 

 

 

    

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.