A Magyar Nemzeti Táncegyüttes bűnügyi táncdrámája újra a Müpában

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című bűnügyi táncdrámáját egy XIX. századi titokzatos székely népballada ihlette. Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyve ezúttal a mély szenvedélyek és érzelmek hátterét fedi fel egy képzeletbeli nyomozás során. Az előadást az új évadban is láthatja a közönség, méghozzá szeptember 20-án és 21-én a Müpa Fesztiválszínházban. A címszereplőt alakító Paput Júliával egyebek között az előadásról, valamint a női tánckar vezetőjeként végzett munkájáról beszélgettünk.

2023. 09. 13. 7:00
tánc
Fotó: MNTE/Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 A darab bemutatóját a Bartók Tavaszon láthatta először a közönség, amely a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közös programként, a Müpa szervezésében valósult meg. 

tánc
Részlet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes bűnügyi táncdrámájából.  Fotó: MNTE/Csudai Sándor

 

A bűnügyi táncdráma

A régi székely népballada, a Barcsai szeretője alapszituációja mindnyájunk számára ismerős: a feleség és a férj között valami nincs rendben. Kiderül, hogy az asszony képtelen kiverni a fejéből egykori szeretőjét. Minden adott tehát a tragédiához, ami végül be is következik. Zs. Vincze Zsuzsa a forgatókönyvében felfedi az eredeti mű balladai homályba burkolódzó, sok kihagyás és elhallgatott részlet mögött húzódó előzményét, amely végül a bosszúszomjas férj szörnyű tettéhez vezetett. A szövegkönyvíró képzeletben lefolytatott nyomozás után egy, a férj, a feleség és a szerető köré szerveződő történetet álmodott meg, amely a szorongató tragikumból építkezve, az igaz és múlhatatlan szerelemnek állít emléket. 

A Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész rendezte produkcióban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes negyvenkét táncosa és zenekara mellett a teljes Honvéd Férfikar is színpadra lép. Az előadás zenei szövetében az eredeti népzenét és a két Kodály-népdalfeldolgozást pedig világzenei művek egészítik ki. 

A darab zeneszerzője Eredics Benjamin, aki az elhangzó világzenei alkotásai mellett az eredeti ballada kórusfeldolgozását is jegyzi. Monumentális, szinte operai látványvilágot teremtenek Tóth Kázmér díszletei és Zs. Vincze Zsuzsa gazdagon díszített, stilizált népviseletei. 

Paput Júlia, a népművészet ifjú mestere, a női tánckar vezetője alakítja a címszerepet. – Nemcsak az autentikus néptánc van jelen ebben a táncdrámában, hanem a kortárs tánc is, a „Molnár-technika” alapú koreográfiákat Zsuráfszky Zoltán készítette. Egy drámai táncszínházi előadást láthat a közönség – fejtette ki Paput Júlia. 

Ami nehéz volt számomra, hogy nagyon erős pillanatokat kell színpadra vinni. Nemcsak mozdulatokkal, hanem érzelmileg is: fokozni kell a dühöm, a szomorúságom, a boldogságom. Egy házasság problémáit kell megjeleníteni a színpadon a tánc nyelvén. Olyan mindennapi szituációkat táncolunk el, mint a meg nem értettség, a féltékenység, a szerelem

 – sorolta a szólótáncos, aki idén tavasszal lett a női tánckar vezetője. Az új pozícióval kapcsolatban is nyilatkozott: – Nem könnyű feladat, sok empátiára és konfliktusmegoldó képességre van szükség. Igyekszem segíteni a műsorok gyakoroltatásában, a szereposztások ellenőrzésében, az új táncosok betanításában. Fontosnak érzem, hogy motiváljam őket és motiváljuk egymást, és hogy a legjobb előadást hozzuk létre együtt, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesben – foglalta össze Paput Júlia. 

 

Borítókép: Paput Júlia szólótáncos a hűtlen feleség alakítója (Fotó: MNTE/Csudai Sándor)
 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.