Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet

Közös alkotómunkájuk ikonikus koreográfiáit vonultatta fel a SZRLM című produkció Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa alkotói estjén. Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – megannyi ihlető érzelemre komponálták koreográfiáikat az elmúlt évtizedek során. Estjükkel nemcsak egymásnak mondtak köszönetet, kiváló táncegyüttesük nézőinek is hálájukat fejezték ki, nem utolsósorban pedig a magyar népi kultúra kiapadhatatlan gazdagsága előtt tisztelegtek. Több évtizedes alkotómunkájuk tematikus koreográfiáit mutatták be társulatukkal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel a Müpában. Az egyetlen alkalommal műsorra kerülő produkciót a Fesztivál Színházban láthatta a közönség.

2021. 10. 30. 19:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth-díjas, kiváló művész, Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész olyan alkotók, akik teljes művészeti ágakat fogalmaztak át a néptánc nyelvére. Egy új világot álmodni magasztos, ám megosztó feladat, azonban egymásba vetett hitük és szerelmük, valamint a néptánc iránti szenvedélyük szűnni nem akaró inspirációt jelent számukra. A két alkotó pályája során számtalan történelmi tablót, drámai előadást, táncjátékot hívott életre, melyek közül többet bemutattak ezen az előadáson. A színpadon a házaspár köszöntötte a nézőket, felváltva meséltek, egymást kiegészítve, ahogy élik életüket, munkájukban, a családban.  

– Egy kis összegzés, számadás az elmúlt évtizedek munkáiból az előadásunk. Hosszú évtizedek óta egész estés műsorokat készítettünk. Egy-egy történelmi táncjátékot vagy nagy tánctablókat. A régi kedvenc koreográfiáink öt-hat percesek, eltűntek az útvesztőben. Ezeket összegezzük az alkotói estünkön. SZRLM a címe – miért is választottuk ezt a címet? Összeszedtük ezeket a koreográfiákat és próbáltuk egy gondolatra felfűzni. 

Rádöbbentünk, hogy mindenhol a szerelemhez jutottunk. Ez nemcsak a kettőnk szerelmét, a férfi–nő szerelmét jelenti, sokkal tágabb értelemben gondoljuk. A szerelmes lelkesedés a hazánk, a hitünk, a népművészet, a táncművészet iránt. Így kerültek be azok a számaink, amelyek egy-egy költő versére épülnek. 

Nem könnyű est a mai. Dramatikusabb, elvontabb lesz az este, de a néptánc formanyelve fog megmutatkozni. Szeretjük a népi írókat, a költészetet, és olyan darabokat hozunk elő, amelyek izgalmas témák. Fontos, hogy éreztessük, mire is használhatjuk a néptánc anyanyelvét – emelték ki az alkotók. Megemlítették a táncházmozgalmat is, amely forradalmi időszak volt. Hangsúlyozták, hogy sokan dolgoztak érte, a közönség soraiban ülők közül is.

– Ma már reneszánszát éli a népművészeti mozgalom. Az egész életünk erről szólt, hogy a néptánc felkerüljön a színpadra. Inspirált minket, amikor a Sebő együttes és a Kaláka együttes Nagy László-, Szécsi Margit-verseket zenésített meg. A korai időszakunk koreográfiáiban Ady-, József Attila-, Vörösmarty-verseket, Móricz-műveket dolgoztunk fel. Micsoda idők voltak, amikor a táncházakban ott ült Csoóri Sándor, benézett néha Illyés Gyula Flóra nénivel!

Forradalmi időszak volt, a nagy szakemberekről, Martin Györgyről, Tímár Sándorról nem is beszélve.

Most megint méltó helyre került a népművészeti mozgalom. Az évtizedek folyamán létrehozott koreográfiai munkáinkat szedjük most csokorba. Bizonyos műsorokat rég nem játszottunk, így az együttesben újabb és újabb feladatokat adunk a fiataloknak azzal, hogy a régi számokat is elővesszük, ezzel pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti munkáját is fel tudjuk frissíteni – részletezte a házaspár. 

Az est folyamán a táncosokkal együtt éltünk át mélységeket és magasságokat. Örömöt, bánatot, szerelmet, csalódást, veszteséget – mindezt a tánc nyelvén, Szarka Tamás, Kiss Ferenc, ifj. Csoóri Sándor, a Muzsikás együttes, a Kalyi Jag együttes, Kelemen László, Balogh Kálmán és Lajkó Félix zenéjére.

A fináléban, a közönség vastapsa közepette a házaspár közös táncában is gyönyörködhettek a nézők.

A premier előtt Zs. Vincze Zsuzsa Tánc-Szín-Játék című kötetének bemutatóját tartották a Müpa zászlóterén. A különleges kiadvány több évtizedes alkotói munka – közel sem a teljesség igényével összeállított – lenyomata, amely olyan történelmi táncjátékok, táncdrámák, mesejátékok és tánc-szín-játékok forgatókönyvét, szövegkönyvét és librettóit tartalmazza, amelyek nyomán kivételes előadások születtek. Az eseményen a szerzőt Ertl Péter Bánffy Miklós-díjas táncművész, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Zsuráfszky Zoltán méltatta. Zs. Vincze Zsuzsa gazdag pályafutása során sokféle feladatot vállalt: nemcsak forgatókönyvíróként, dramaturgként, de koreográfusként, jelmeztervezőként, sőt gyakran társrendezőként is tevékenykedett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásainak létrehozása során.

Fotó: Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A most megjelent kötetben helyet kapó művek Zs. Vincze Zsuzsa szerteágazó művészeti tevékenységének írásos változatát mutatják be forgatókönyvek, szövegkönyvek, librettók formájában. A könyv érdekes olvasmány a folklór és a népművészet rajongóinak, egyúttal útmutatóul szolgálhat a jövő (tánc)színházi szakemberei számára is: 

hogy a magyar néptáncművészet is alkalmas lehet színházi előadások, művészi produkciók létrehozására? Ez sokak számára még mindig újdonság. Pedig a magyar néptáncművészet példátlan részletességű, mély tudományos alappal, a gyűjtések, rendszerezések sehol máshol nem tapasztalható gazdagságával rendelkezik

– így kezdődik Zs.Vincze Zsuzsa lebilincselő könyve. 

„Olvassák érdeklődéssel, forgassák élvezettel!” – áll a könyv ajánlójában.

A borítóképen Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsanna. Fotó forrása: Müpa

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.