Ákos decemberben az Arénában is bemutatja jubileumi műsorát + videó

Ákos idén ünnepli szólópályafutásának 30. évfordulóját: az első szólóalbuma, a Karcolatok éppen harminc éve került a lemezboltok polcaira. A kerek évfordulóra jubileumi kiadvánnyal és exkluzív koncertekkel készült. Az Operában a múlt hétvégén óriási siker mellett dupla telt házas koncertet adott a Harminc év című, exkluzív, akusztikus, jubileumi műsorával, amelyben a Győri Filharmonikusok és a pécsi VoiSingers kórus kísérte. A folytatás december 16-án lesz a Papp László Budapest Arénában, ahol az előadó még korábban soha nem adott koncertet.

2023. 11. 03. 11:00
null
20231029 Budapest Kovács Ákos az Operaházban ünnepelte a szólókarrierjének harminc éves fennállását. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ákos első szólólemeze 1993. március 23-án jelent meg Karcolatok címmel. A hazai elektronikus zene úttörő formációjának énekeseként ekkor már jól ismert szerző-előadó itt olyan nagyszerű zenészekkel kezdett dolgozni, mint László Attila jazzgitáros, Horváth Kornél ütőhangszeres, ifj. Rátonyi Róbert zongorista, Dorozsmai Péter dobos-producer vagy Fekete Samu Tibor basszusgitáros. 

A zenei kalandnak indult album végül kijelölte számára a jövőt: a Karcolatok elsöprő sikert aratott, olyan szerzeményekkel, mint a Hello vagy a Keresd meg a lányt, rögtön aranylemez lett, és több mint százezer példányban kelt el. 

Az azóta eltelt évtizedek során pedig született több száz dal, nagy slágerek, arany- és platinalemezek, szakmai és közönségdíjak, rengeteg nagyszabású koncert, számos telt házas Aréna-előadás. Emellett színházi és tévés munkák, alkalmazott zenék, hangoskönyvek, verseskötetek, szépprózai és filmes bemutatkozás is jelzi Ákos szerteágazó érdeklődését, sokoldalú tehetségét. A kerek évfordulóra szeptember 29-én újra kiadták a Karcolatok eredeti anyagát dupla LP-n, sok extra felvétellel kiegészítve: az újrakiadás a megjelenése óta vezeti a Mahasz lemezeladási listát.

Ákos
Ákos látványos dupla koncertet adott az Operaházban. Fotó: Kurucz Árpád

Ugyancsak az évfordulóra készült el a Harminc év című akusztikus műsor. A Magyar Állami Operaház két estén át adott otthont az ünnepi eseménynek. A közönség hónapokkal az előadás előtt, 16 perc alatt kapkodta el a jegyeket. A műsor két felvonásban került színpadra: az elsőben régi zenésztársak, kamarakórus és vonósnégyes kísérte Ákost, a szünet után szimfonietta és kibővült énekkar határozta meg a hangzást. Két napon át versek és dalok, pazar látványvilág, meghatottság, bennszakadt csöndek, felszabadult ünneplés és álló ováció töltötte be az Operaházat.

Azt hiszem, minden várakozásunkat felülmúlta ez a jubileumi koncerthétvége az Operában. Elképesztő élmény és hatalmas munka volt! Köszönöm mindenkinek, aki eljött! A közönségnek és a zenésztársaknak egyaránt hálás vagyok a harmincéves szólópályáért

 – nyilatkozta Ákos. 

– Nem merek belekezdeni egy személyes hangú értékelésbe az Opera-dupláról, mert még nagyon élénk az emlék, és biztosan túlzásokba esnék. Talán elég annyi, hogy életem legfontosabb előadásai közé került számomra – tette hozzá.

Az ünnepi műsor idén utoljára december 16-án a Papp László Sportarénában látható, jelentősen kibővített filharmonikus zenekarral és kórussal, komoly látványvilággal. 

 

Borítókép: Ákos az Operában (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.