December 1-jén indul az Öt templom advent

Gazdag programkínálattal december 1-jén indul, és egészen a karácsonyi ünnepek végéig tart a 13. Öt templom advent fesztivál.

2023. 11. 25. 12:00
Öt templom advent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A havasi kürttől a dyrmáig, az elektronikus zenétől a kórusénekig műfajok és korszakok között kalandozva telik majd az ünnepi várakozás Győr-Újváros templomaiban. Az esemény házigazda templomai és a vallásaikat gyakorló, keresztény és zsidó közösségeik különböző hagyományok szerint várják decemberben a fény születését. Ezek a szokások teszik egyedivé és meghitté ünnepeiket, és emlékeztetnek minket arra, hogy mindannyian tradícióikat őrző közösségek tagjai vagyunk, szokásokkal, amik összekötnek és megkülönböztetnek minket egymástól.

Öt templom advent
A Yagody ukrán folkzenekar is fellép a fesztiválon (Forrás: Öt templom advent)

A szervezők, a gyülekezetekkel közösen, ezekre az egy programfüzetbe összegyűjtött, ingyenesen látogatható adventi, hanukai alkalmakra, szertartásokra várnak mindenkit szeretettel vallási hovatartozástól függetlenül. A fesztivált szervező Karzat Színház Nonprofit Kft. további különlegességekkel, templomi koncertekkel, színházi előadásokkal, templomtörténeti túrákkal is készült a gazdag liturgiai programkínálat összegyűjtése mellett.

Idén Johannes Bär (Ausztria), a Yagody (Ukrajna), Csákányi Eszter, Ember Márk, Kamarás Iván, Nizsai Dániel, a Márkuszínház, Csorba Lóci, Vecsei H. Miklós, Szabó Balázs, Ratkóczi Huba, a The Klezmer Brothers (Ausztria), Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Dés László–Balázs elemér Quartett, a Voces4 énekegyüttes és Mizsei-Takács Zsuzsanna az Aranyakkord, valamint a Bagossy Brothers Company adják majd egymásnak az újvárosi templomok kilincsét.

A külföldi fellépők mindegyike csak erre az egy koncertre érkezik Magyarországra és a hazai előadók is mind, az alkalomhoz és a templomi környezethez igazodó alkalmi műsorral készülnek. A koncertek sorát a zenész családból származó osztrák Johannes Bär nyitja december 2-án a Kossuth utcai katolikus templomban. Erre az alkalomra loop stationre, trombitára, tubára, harsonára és havasi kürtre komponált, az alpesi régióból származó adventi és karácsonyi dalokra épülő szerzeményeivel készül. A különleges koncert az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával valósulhat meg, csakúgy mint a The Klezmer Brothers 13-i koncertje a zsinagógában. 

Európai turnéja utolsó állomásaként érkezik Győrbe, az evangélikus Öregtemplomba december 3-án a Yagody nevű ukrán folkzenekar. Repertoárjuk saját hazájuk népzenei gyűjtései mellett a környező régiókból, valamint a Balkánról származó költői dalokból áll, nagyon sokrétű és energikus dallam-, ritmus- és témavilággal. A szervezők a következő hetekre is számos meglepetéssel készültek, hogy emlékezetessé varázsolják az ünnepi készülődést az öt templom utcájának templomaiban. 

December 19-ig várnak mindenkit, amikor is a Bagossy Brothers Company Ünnep című karácsonyi műsorával zárják a fesztiválprogramot.

Borítókép: The Klezmer Brothers (Fotó: Öt templom advent)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.