A fesztivál, amely háromszor is túljárt a Covid eszén

Nemcsak abban a tekintetben egyedülálló a több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő győri Öt templom fesztivál, hogy öt vallási közösség hitét és kultúráját mutatja fel egyszerre a békés egymás mellett élés jegyében, hanem azért is, mert amikor hazánkban felütötte a fejét a koronavírus-járvány, a fesztivál volt az első, amely a helyzethez alkalmazkodva rögtön áttért az online térbe, és nem is akárhogyan. Nem csoda, hogy egyedüli magyar fesztiválként kiérdemelte az Európai Fesztivál Szövetség (EFA) díját.

Zana Diána
2022. 02. 06. 14:30
Fotó: Öt templom fesztivál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győr-Újvárosban van egy különleges utca, melyben öt különböző történelmi vallás és felekezet temploma is helyet kapott annak mementójaként, hogy hazánkban a vallási tolerancia évszázadokra nyúlik vissza. A kulturális és a hitbéli sokszínűség erőt rejt magában és különlegessé, érdekessé, változatossá teszi a magyar kultúrát nemcsak itthon, de Európa és a világ számára is. Az Öt templom fesztivál a történeti és emberi értékek fontosságára, a kultúrák, vallások, közösségek és egyének között évszázadok óta meglévő párbeszéd támogatására és felerősítésére helyezi a hangsúlyt immár tizenhat éve.

Mindezen kívül háromszor is elsőként reagált a járvány miatt gyorsan változó helyzetekre. Ez volt az első olyan fesztivál, amely 2020 nyarán elsőnek helyezte át teljes programját az online térbe, mégpedig nem amolyan szobakoncertstílusban, hanem profi stábbal, bevilágítva, minőségi hanggal a helyszíneken előre rögzítve, gondos utómunkával, mintha csak koncertfilmeket készítettek volna. Ez lehet az oka, hogy kimagaslóan nagy elérést produkált a virtuális rendezvény, hiszen már több mint egymillióan látták – tudtuk meg Borsa Katától, az Öt templom fesztivál programigazgatójától, aki azt is elmondta: kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy amikor a járvány már csak egy rossz emlék lesz, ezek a felvételek akkor is élvezhető, minőségi élményt nyújtsanak. 

Aztán amikor tavaly tavasszal a kormány feloldotta a rendezvénytilalmat, ők voltak azok is, akik a leghamarabb reagálva, először az országban élő fesztivált szerveztek.

– Április végén bejelentették, hogy lehet újból rendezvényeket tartani, még aznap körbetelefonáltam az összes előző évi online fellépőt, délutánra megvolt a program, és két hét múlva kezdődött a fesztivál – meséli Borsa Kata a tavalyi Öt templom fesztiválról, amely a közönség és a fellépők újbóli nagy egymásra találásának helyszíne lett, hiszen minden jelenlévőnek – a vendégeknek és az előadóknak is – egy év távlatában az első koncertélménye itt volt. – Voltak nagy sírások, és számos olyan résztvevő is, aki az ország legmesszebb pontjairól érkezett, hiszen akkorra már mindenkinek elvonási tünetei voltak – számol be félig viccesen a sokunk által azért ilyen-olyan formában mégiscsak megélt szituációról.

A speciális 2021-es EFFE-logó

A gyors reakciókon és a minőségi átállásokon túl a kreatív ötletek sem kerülték el az öt templom utcáját. Tavaly hanuka első napjától karácsony utolsó napjáig az Öt templom advent idején spirituális hangulattal és áhítattal telt meg a külső tér, hiszen a templomok ekkor is zárva tartottak, a koncertek, a színházi élmények is elmaradtak, mégis a szeretetteli várakozás hangulatában egy varázslatokból, családi sétákból, ablakon bekukucskálós élményekből, betlehemi fényekből és véletlen pillanatokból összeálló titkos fesztivál ejtette ámulatba a környéket.

Nem csoda, hogy

kategóriájában egyedüli magyar fesztiválként az Öt templom fesztivál nyerte el az Európai Fesztivál Szövetségtől az EFFE- (Európa a Fesztiválokért, Fesztiválok Európáért) díjat,

amellyel a 2021-es évben azokat a fesztiválokat jutalmazták, akik a világjárvány hatásaira példamutatóan reagáltak saját rendezvényeik szervezésekor.

A győri fesztivál a Nagyobb és változatosabb közönség elérése kategóriában, három olasz és egy spanyol rendezvénnyel együtt nyerte el, a speciális 2021-es EFFE-logó viselésének jogát.

Ami pedig az idei évet illeti, Borsa Kata reményét fejezte ki, hogy a hazai előadókon kívül már érkezhetnek a külföldi fellépők is, és nem csak a szomszédos országokból. Szintén bizakodó a tekintetben, hogy visszatérhetnek a magyar színházi produkciók, melyek még színesebbé teszik az egyébként sem szürke palettát.

YouTube-videók a 2020-as online koncertekről ITT elérhetők.

Borítókép: A feloldásokra leghamarabb reagálva, először az országban élő fesztivált szerveztek (Fotó: Öt templom fesztivál Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.