Ma kezdődik az Öt templom fesztivál Győrben

Idén már nem online rendezik az Öt templom fesztivált Győrben, hanem a védettségi igazolvánnyal rendelkezők személyesen vehetnek részt a programokon május 13–17. között Győr újvárosi városrészének öt templomában.

Magyar Nemzet
2021. 05. 13. 15:26
null
A műsorfüzetek a Rát Mátyás téren a fesztiválirodában elérhetők Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vallási és kulturális párbeszéd elősegítését célzó előadásokat, koncerteket és tematikus sétákat az evangélikus Öregtemplomban, a görög katolikus, a katolikus és a református templomban, valamint a zsinagógában tartják.

A műsorfüzetek a Rát Mátyás téren a fesztiválirodában elérhetők
Fotó: Facebook

A nyitó napon, ma este hét órától Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző, a budapesti improvizatív zenei élet aktív szereplője lép fel a katolikus templomban. A Live Act formációban Barabás szólóban adja elő loop station-re, trombitára és billentyűkre írt szerzeményeit, amik templomtérben először a 2019-es Öt templom fesztiválon szólaltak meg. A hol meditatív, hol elektronikus hangzásra utaló kompozíciók egy sajátos zenei világot teremtenek és különlegesen elegyednek a templom akusztikájával.

Barabás Lőrinc a nyitónapon lép fel
Fotó: Facebook

Holnap este az Evangélikus Öregtemplomban Apáti Ádám, Bizják Gábor, Ferenczi György, Gryllus Dániel, Jankó Miklós, Pintér Zsolt és Szirtes Edina Mókus adják elő a Pál apostol: dalok Pál levelei szerint című műsort.

Május 15-én, szombaton két alkalommal is elindul az Öt templom túra, amelyben a résztvevők templomról templomra haladva hallgathatják meg a tavalyi eseményen elhangozott hitbeszédeket Kamarás Iván tolmácsolásában. Az első túra 14 órakor indul, vezetője Pál Kálmán fesztiváligazgató. A második, 15 órakor induló túrát pedig Székely Zoltán művészettörténész vezeti.

Aznap este hat órától a görögkatolikus templomban Lőrinszky Attila nagybőgőn ad koncertet, egy órával később a zsinagógában pedig a Budapest Bár adja idei első koncertjét. Programjukból egy kis ízelítő ITT elérhető.

Május 16-án délután az Öt templom túra résztvevői az európai zsidó–keresztény kultúra hagyományait és értékeit, az egyes vallások hitéleti sajátosságait, azok építészeti vetületeit ismerhetik meg Székely Zoltán művészettörténész vezetésével. Este hat órától a katolikus templomban a Szent Efrém Férfikar ad koncertet, később a zsinagógában Roby Lakatos és Cséki Kálmán lépnek fel.

Az öt napos eseményt május 17-én este a 30Y Resti című koncertje zárja a református templomban.

A szervezők felhívják látogatók figyelmét, hogy a járványügyi rendelkezések értelmében a 18 év feletti felnőttek kizárólag védettségi igazolvány bemutatásával vehetnek részt a programokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.