Elárverezik Mark Knopfler, a Dire Straits frontemberének gitárjait

A Christie’s aukciósház közleménye szerint a zenész 120 gitárjára és erősítőjére lehet majd licitálni Londonban január 31-én.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 8:30
KNOPFLER, Mark
Budapest, 2019. július 9. Mark Knopfler brit zenész, az egykori Dire Straits frontembere koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában 2019. július 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tételek a 300 fontos (130 ezer forintos) elektromos-akusztikus mandolintól az 500 ezer fontos (218 millió forintos), 1959-es Gibson Les Paul Standard gitárig terjednek. Egy 1983-as Les Paul, amelyen Knopfler a Dire Straits együttes Brothers in Arms albumán és 1985-ben a Live Aid koncerten is játszott, a várakozások szerint 10-15 ezer fontért (4-6,5 millió forintért) kelhet el.

KNOPFLER, Mark
Mark Knopfler az egyik Gibson Les Paul gitárjával a Papp László Budapest Sportarénában 2019. július 9-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Knopfler azzal indokolta a gyűjtemény eladását, hogy miközben a kollekció 60 évnyi, gitárok iránt érzett szerelmének gyümölcse, ideje volt, hogy „lemondjon néhány nagy becsben tartott hathúrú hangszer társaságáról”. Hozzátette: 

biztos sajnálni fogja őket, de szép időket töltöttek együtt, és úgysem tud már mindegyiken játszani. A vásárlóknak, legyenek akár gyűjtők, rajongók vagy gitárosok, minden jót kívánt a hangszerekhez, amelyeket öreg barátainak nevezett.

A hangszereket december 9-től 13-ig a Christie’s New York-i, majd január 19-től 30-ig az aukciósház londoni központjában állítják ki.

Az árverés bevételének negyedét a brit vöröskereszt és más jótékonysági szervezetek kapják.

Borítókép: Mark Knopfler brit zenész, az egykori Dire Straits frontembere koncertet ad a Papp László Budapest Sportarénában 2019. július 9-én (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.