Milosevits Pétert választották Budakalász díszpolgárává

A múlt héten ítélték oda a Budakalász díszpolgára posztumusz kitüntetést Milosevits Péternek. A költő két éve hunyt el.

Forrás: Budakalasz.hu2023. 11. 01. 18:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milosevits Péter 1952-ben született hagyományait őrző szerb családban. Szerb és magyar nyelven alkotó író, költő, műfordító, irodalomtörténész, újságíró, lapszerkesztő, egyetemi oktató, a magyarországi szerb értelmiségi közösség kiemelkedő alakja volt. 

Verseskötete, több novelláskötete és regénye, valamint tudományos publikációk sokasága alkotják rendkívül termékeny életművét. Milosevits Péter magyarországi szerb író 2021. november 19-én, 69 éves korában hunyt el.

Ember Márk leleplezi keresztapja portréját. Fotó: Szabó Zoltán/Budakalász.hu

Posztumusz elismeréssel díjazták Milosevits Péter munkásságát

A családdal egyeztetve a díjat Rusz Milán és Jurkovits Zorica vette át a Budakalász díszpolgára elnevezésű kitüntetést az október 23-i megemlékezésen. A Magyarországi Szerb Színház vezetője, Rusz Milán a múlt heti budakalászi megemlékezésében kiemelte: Milosevits Péter legalább száz évvel megelőzte a korát, mérhetetlen mélységeit és magasságait csak érezni tudták, felfogni nem. A színházvezető bejelentette: a teátrum történetében elsőként Milosevits Pétert örökös taggá választották. 

Ezt követően pedig a színpadon leleplezték Milosevits arcképét, Lengyel Attila képzőművész alkotását.

A kép mindig ott lesz ezentúl a Magyarországi Szerb Színhát épületében. A díjátadás zárásaként Ember Márk színművész, Milosevits Péter keresztfia olvasott fel egy rövid részletet a kiváló író a szülőföld szeretetéről tanúskodó Kaláz parazsa című művéből.

 

Borítókép: Ember Márk, Milosevits Péter keresztfia a színpadon felavatott alkotással (Fotó: Szabó Zoltán/Budakalász.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.