Az Éjjel végeztek vele a Nemzeti Színházban

Két történet fonódik össze Lope de Vega népszerű színművének, az Olmedo lovagjának rendhagyó változatában, az Éjjel végeztek vele című monodrámában. Az egyik történetben Don Alonso az utolsó éjszakáján lóháton indul el a Medina del Campo és Olmedo közötti úton, a másikban egy fiatal motoros teszi meg ugyanezt az utat, ugyanabban az időben. A titokzatos, tragikomikus, iróniával teli előadás november 30-án lesz látható a Nemzeti Színház Kaszás Attila Termében.

2023. 11. 24. 7:00
éjjel
Fotó: Cervantes Intézet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Éjjel végeztek vele című monodrámát Ainhoa Amestoy rendezésében, Juan Canas előadásában láthatja a közönség a Cervantes Intézet szervezésében, a Spanyol Színház aranykora projektben. A monodráma írója Julieta Soria – olvashatjuk a Nemzeti Színház honlapján. 

éjjel
Az Éjjel végeztek vele Julieta Soria monodrámája. Forrás: Nemzeti Színház

 

Az út során a két főszereplő elmeséli egymás történeteit. Ezeket egyedül, hangosan fogalmazzák meg, mint egy varázsigét a félelem ellen, amely mindkettőjüket egyfajta rémálomként kísérti. A két tér és idő közötti kétértelműség végig ott van a darabban, és kettős karakterként mutatja meg a két főszereplőt. 

Ahogy a motivációik is kettősek: összekeveredik bennük a szerelem, a féltékenység, az irigység, a társadalmi siker, a sötétség, a magány, az irracionális félelem, a valódi félelem, a közös sors.

 A főszereplőket a halál felé vezető úton kísérjük el, amelynek során paradox módon csak rajtuk múlik, hogy életben maradnak-e.

 

Borítókép: A monodrámát  Juan Canas előadásában láthatja a közönség (Forrás: Nemzeti Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.